Zakaj ne smete uporabljati kreme za sončenje, ki ji je pretekel rok uporabe

Magazin 17. Jul 202211:15 1 komentar
krema za sončenje
PROFIMEDIA

Ali se zavedate, kako pomembna je dobra zaščita pred soncem?

Preden se namažete s kremo za sončenje, morate biti pozorni na eno podrobnost: na datum veljavnosti. Dermatologi pogosto pravijo, da bi morali uporabljati toliko kreme za sončenje, da se ne bi imela časa pokvariti.

Preberite tudi: Zakaj bi morali na komentar, da nismo porjaveli, odgovoriti s “Hvala!”

Poletje ima svoje čare, oznanja tisto neznosno lahkotnost bivanja, ki jo je mogoče doseči samo v sladkih poletnih mesecih. In ker se poletje pogosto enači z brezskrbnostjo, tudi mi pogosto brezskrbno in brez zaščite lovimo sončne žarke. Prav ti, od sonca poslani vroči žarki, pa močno škodijo naši koži. Zato je nanos kreme z zaščitnim faktorjem v poletnih mesecih tako nujen in obvezen – kot vsi popiti kozarci mrzle vode, ki v žgočem soncu skrbijo za našo hidracijo.

Nedavna študija, ki so jo maja lani izvedli strokovnjaki, nas ponovno opozarja na to perečo temo, osvetlila pa je še dodaten problem. Tudi če se zaščitite s kremo za sončenje, jo je treba skrbno izbrati, predvsem pa preveriti rok trajanja. Ta podrobnost, ki se morda zdi nepomembna, bi lahko v resnici pomenila veliko razliko za naše zdravje.

Ali moramo res vsak dan uporabljati kremo za sončenje?

Vsekakor, dež ali sonce, vročina ali mraz … kremo za sončenje moramo uporabljati vsak dan, saj so UV žarki, ki povzročajo kožnega raka in staranje kože, prisotni ne glede na temperaturo in oblake. K nastanku kožnega raka prispevajo tako žarki UVA kot UVB. Žarki UVA prodrejo globlje in so tudi vzrok za prezgodnje staranje in propadanje kože, medtem ko imajo žarki UVB krajšo valovno dolžino in povzročajo opekline na koži. Žarki UVA prodrejo celo skozi okna, zato ste lahko škodljivim UV-žarkom izpostavljeni tudi, če ves dan vozite ali sedite za pisalno mizo. Žarki UVA so ves dan na relativno enaki ravni, medtem ko so žarki UVB največji opoldne. Tudi če ves dan tečete po opravkih, se vaša naključna škoda zaradi sonca resnično poveča.

Če imate v svoji kopalnici še vedno kremo za sončenje, ki ste jo kupili pred nekaj meseci ali celo pred letom dni, preverite njen rok trajanja. Če to kremo uporabljate po preteku roka uporabe, lahko močno škoduje vašemu zdravju. Če je krema predolgo odprta, morda ne bo več učinkovita. Sestavine, ki ščitijo kožo pred UV-žarki, sčasoma postanejo manj učinkovite. Koža tako ni več zaščitena.

Na splošno ima večina krem za sončenje rok trajanja in jih nikakor ne smete uporabljati po tem datumu (običajno tri leta od proizvodnje). Vendar pa lahko zaradi številnih dejavnikov krema za sončenje postane manj učinkovita, kot je bila prvotno predvidena, vključno z izpostavljenostjo vročini (pustite jo ob bazenu ali v vročih avtomobilih itd.).

Kemična sredstva za zaščito pred soncem običajno vsebujejo sestavine, kot sta oksibenzon in avobenzon, ki lahko sčasoma oksidirajo in postanejo manj učinkovita. Mineralna sredstva za zaščito pred soncem, ki vsebujejo cink ali titan, so običajno bolj stabilna, vendar se lahko sestava sčasoma poslabša, kar povzroči ločevanje sestavin, losjon pa postane zrnat ali voden in zato ni ustrezno učinkovit.

Poleg tega se lahko zaradi pogostega odpiranja in zapiranja stekleničke v losjonu naberejo bakterije, ki uničujejo kožo. Če pravilno uporabljate kremo za sončenje (vsak dan in jo ponovno nanesete vsaki dve uri), bi morali stekleničke porabiti veliko pred iztekom roka uporabnosti. Če ste z isto kremo za sončenje uporabljali več kot eno leto, je bilo to premalo.

Kreme za sončenje so po izteku roka lahko tudi rakotvorne

Kreme za zaščito pred soncem postanejo neučinkovite po izteku roka uporabe, vendar to ni edina pomanjkljivost. Poleg tega, da nimajo več učinka proti UV-žarkom, lahko po enem letu postanejo tudi rakotvorne.

Na to opozarja študija, kjer so raziskovalci analizirali deset dnevnih krem in krem za sončenje, ki se redno uporabljajo v Franciji. In vsem kremam je potekel rok uporabe. Rezultat? Filter za zaščito pred soncem se je spremenil v rakotvorno snov.

Tako kot ne smete jemati zdravil s pretečenim rokom uporabe, tudi ne smete uporabljati sredstev za zaščito pred soncem s pretečenim rokom uporabe. Krema za sončenje je zdravilo brez recepta – in tako jo je treba tudi obravnavati, pravijo strokovnjaki. Če torej na dnu torbe za na plažo najdete embalažo s kremo za sončenje brez datuma izteka veljavnosti in ne veste, kdaj ste jo kupili, jo lahko kar zavržete.

Kako pogosto je treba nanesti kremo za sončenje?

Če bo minilo poletje in še niste končali s stekleničko kreme za sončenje, je ne nanašate tako pogosto ali tako izdatno, kot je priporočeno. Priporočamo dva prsta kreme za obraz, polni kozarec za telo vsaki dve uri ali pogosteje, če plavate ali se potite (tudi če na embalaži piše, da je odporna na vodo). Če opazite zlepljanje ali zrnatost, krema za sončenje verjetno ni dovolj močna. Če steklenička začne čudno dišati, je to lahko znak bakterijske okužbe. Če ste v dvomih, jo zamenjajte.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje