V Italijo se vračajo ukradeni antični kipi, amfore, vaze in doprsni kipi

Magazin 16. Jul 202214:25 > 14:39 0 komentarjev
artefakt
PROFIMEDIA

ZDA bodo Italiji vrnile 130 arheoloških artefaktov, ki so bili predmet nezakonite trgovine in so jih zasegli newyorški pravosodni organi v sodelovanju s poveljstvom karabinjerjev za zaščito kulturne dediščine. Predmete bodo v Italijo predvidoma vrnili v sredo.

“To je druga pomembna vrnitev del v Italijo v nekaj mesecih, potem ko je bilo decembra lani vrnjenih 200 predmetov. To potrjuje odlično sodelovanje med oblastmi obeh držav, ki omogoča vračanje nezakonito odnesenih zakladov v Italijo,” je poudaril generalni konzul v New Yorku Fabrizio Di Michele.

Med predmeti, ki bodo vrnjeni, so antični kipi, amfore, vaze in doprsni kipi iz žgane gline. Po navedbah preiskovalcev med drugim izvirajo iz obdobja Rimljanov in etruščanskega obdobja.

Države skupine G20 so se julija 2021 pod italijanskim predsedstvom dogovorile, da bodo strožje preganjale nezakonito trgovino z umetninami.

Leta 2021 so karabinjerji zasegli skoraj 1.700 ponarejenih umetnin in zaplenili več kot 23.600 arheoloških predmetov. Skupna vrednost je ocenjena na več kot 427 milijonov evrov, preiskali pa so skoraj 1200 oseb.

Za nezakonitimi izkopavanji običajno stojijo specializirane organizacije, v katerih so tudi strokovnjaki, ki vedo, kateri kraji so arheološko najzanimivejši, izkopavanj pa se največkrat lotijo ponoči, še navaja dpa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!