Živahen ples žuželk enodnevnic na severu Srbije (VIDEO)

Magazin 18. Jun 202218:25 0 komentarjev
Žuželke enodnevnice v Srbiji
VojvodinaMeteo/TWITTER

Na severu Srbije v bližini Zrenjanina so posneli živahen ples žuželk enodnevnic na površju jezera. Gre za zaščitene žuželke z imenom Palingenia longicauda, ki na gladini vode preživijo le tri do štiri ure.

V bližini Zrenjanina v Srbiji so posneli presunljiv ples žuželk enodnevnic. Gre za vodno žuželko z imenom Palingenia longicauda, ki spada v rod enodnevnic (Ephemeroptera). Beseda Ephemeroptera izhaja iz grške besede ephemera, ki pomeni kratkotrajen, ter besede ptera, ki pomeni krila.

Ta žuželka je dolga med osem in dvanajst centimetrov, razpon njenih kril pa doseže med šest in sedem centimetrov. Za razliko od večine enodnevnic je njena posebnost, da nikoli ne zapusti vode in je v neprestanem stiku z vodno gladino.

Vrsta je z bernsko konvencijo strogo zaščitena tako v Srbiji kot na mednarodni ravni. Vojvodinska meteorološka služba navaja, da lahko ta pojavi opazujemo na reki Tisi na Madžarskem in v Srbiji, na rekah Prut in Begej v Romuniji ter na reki Ukrini.

Ličinke te žuželke preživijo približno tri leta na dnu reke, nato pa se s pomočjo plina, ki se je leta nabiral pod njihovimi lupinami, dvignejo na površje. Na površju sicer preživijo le tri do štiri ure.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!