Kdo sta zmagovalca 25. festivala Slovenska polka in valček?

Magazin 16. Sep 202208:00
Delite:
S.O.S. kvintet
Foto: Marko- Najboljši Slovenski valček 2022: S.O.S. KVINTET – DROBNO SRCE (Andrej Gorenjak – Vera Šolinc – Luka Krof).

Festival Slovenska polka in valček poteka od leta 1995. Na razpis se običajno prijavi med 70. do 90. skladb. Festival vsa ta leta ohranja pomembno vlogo in ugled med ustvarjalci narodnozabavne glasbe.

Najboljša Slovenska polka 2022 je skladba z naslovom Jeziček Cik-Cak kvinteta. Avtor besedila je Damjan Pasarič, avtor glasbe pa Jože Burnik. Tercet deklet iz kvinteta Cik-Cak v en glas sporoča, da je bila njihova zmaga za najboljšo Slovensko polko 2022 popolnoma nepričakovana, zato je še posebej lepo presenečenje. Zanimivo pa je, da so že na današnji vaji po naključju dobili vlogo zmagovalcev za najboljšo polko, tako da so že popoldan povadili zmagoslavne občutke. “Prav vsak od nastopajočih si je v današnjem večeru to zmago zaslužil, zato smo zmage še posebej veseli!” Dodali so, da so na RTV Slovenija preživeli dva krasna dneva ob druženju in v pripravah na ta enkraten večer, posvečen slovenski narodnozabavni glasbi.

Cik-Cak kvintet
Foto : Marko Vavpotič – Najboljša Slovenska polka 2022: CIK-CAK KVINTET – JEZIČEK (Jože Burnik – Damjan Pasarič)

Naziv najboljši Slovenski valček leta 2022 pa je osvojila skladba Drobno srce S.O.S. kvinteta. Avtorji skladbe so Andrej Gorenjak, Vera Šolinc in Luka Krof. Kaja Humski iz zasedbe S.O.S. kvintet je ob zmagi povedala, da je zasedba že tretjič sodelovala na festivalu Slovenska polka in valček in obakrat so osvojili drugo mesto. “Tokrat smo si rekli, da še zadnjič poskusimo z nastopom na SPV. In seveda damo vse od sebe. Ko je naš trobentač Andrej Gorenjak predstavil melodijo, smo vedeli, da bosta tema in besedilo morala zadeti resnična in globoka čustva. Ker sem tudi sama v teh letih, se mi je utrnila misel o prihajajočem bitjecu,” se spominja Kaja nastanka pesmi od ideje do realizacije. Dodaja še, da je Vera Šolinc napisala izjemno besedilo, zato se ni bilo težko postaviti v vlogo mame v pričakovanju in temu primerno prilagoditi tudi odrski nastop. Valček so z vsemi najvišjimi ocenami ocenili tako predstavniki treh radijskih postaj in strokovna žirija kot tudi gledalci, ki so glasovali po telefonu.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.