Drugi dan reševalne akcije: “Jamar je na toplem v bivaku na 300 metrov globine”

Črna kronika 27. Mar 202213:52 > 18:12 0 komentarjev
Reševanje jamarja
Gorska Reševalna Zveza Slovenije/FACEBOOK

Nadaljuje se zahtevno reševanje jamarja, ki je v soboto padel 300 metrov globoko v jami Primadona. Pri oškodovancu je že oskrbovano in zdravstveno osebje, reševanje pa bo dolgotrajno, saj morajo pri izhodu iz jame razširiti ožino, da bodo jamarja na nosilih lahko varno transportirali. Vodja Jamarske reševalne službe Walter Zakrajšek je za N1 napovedal, da se lahko zgodi, da bo reševalna akcija zaključena šele v ponedeljek čez dan.

V soboto je v jami Primadona padel izkušen slovenski jamar. Kot smo poročali, si je ob padcu v globino 300 metrov poškodoval ramo, ob njem pa sta bila v soboto še dva jamarja. Do jamarja so se že v soboto napotili prvi reševalci, danes pa se reševalna akcija nadaljuje.

Kot je za N1 potrdil vodja Jamarske reševalne službe (JRS) pri Jamarski zvezi Slovenije Walter Zakrajšek, je pri poškodovancu že oskrbovano in zdravstveno osebje, ki je jamarja oskrbelo tudi s toplimi napitki in hrano. K sreči ni utrpel izpaha rame, ampak si je med padcem poškodoval le vezno tkivo. “Dobil je protibolečinsko tableto in je trenutno na toplem v bivaku na 300 metrov globine,” je opisal Zakrajšek. “Mi pa moramo malce višje gor proti izhodu razširiti eno daljšo ožino, da ga bomo lahko varno transportirali v nosilih proti izhodu,” pravi. Jama Primadona je namreč poševno in stopnjasto brezno dolžine 8046 metrov in globine 645 metrov.

Reševanje jamarja Reševanje jamarja
Gorska Reševalna Zveza Slovenije/FACEBOOK
Reševanje jamarja Reševanje jamarja
Gorska Reševalna Zveza Slovenije/FACEBOOK
Reševanje jamarja Reševanje jamarja
Gorska Reševalna Zveza Slovenije/FACEBOOK

Zakrajšek upa, da bodo reševalno akcijo uspešno zaključili danes ponoči. “Se mi pa zdi, da bo to končano šele jutri čez dan,” se boji. Pravi, da je akcija dolgotrajna ravno zaradi ožine, ki jo morajo razširiti na varen način. “Takšne ožine širimo v majhnih količinah, zato da ne pride do kakšnih nekontroliranih odlomov večjih skal. Naredimo toliko širok prehod, da gredo nosila s poškodovancem varno skozi, ne delamo pa nekakšnih tunelov ali avtocest v jamah,” je opisal vodja Jamarske reševalne službe.

Ekstremnih pogojev za reševalce sicer ni, problematičen je le vhod v jamo, saj je na severni strani še veliko snega. “Tam nam pa kolegi gorski reševalci pripravljajo vrvno ograjo za varen vzpon in varen spust,” je dodal. Gorski reševalci so danes zjutraj že sodelovali pri reševanju planinca na območju Blegoša in ob tem opozarjali na veliko nevarnost zdrsa, saj je zaradi trenutnih vremenskih razmer na več mestih še vedno poledenelo.

Zjutraj je bil na terenu tudi policijski helikopter, ki je dežuren za transport ekip in materiala, ki so ga reševalcem pripeljali v bližino vhoda v jamo. “Peš smo s polno opremo do vhoda namreč oddaljeni kakšne tri do štiri ure,” nam je še opisal Zakrajšek.

Primadona je jama na pobočju Tolminskega Migovca v tolminski občini. Že leta 2016 se je v njej odvila 24-urna reševalna akcija, ko se je v jami poškodoval angleški jamar.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!