Na Iberskem polotoku divjajo požari: uničenih več 10 tisoč hektarjev površin

Črna kronika 18. Avg 202212:22 > 12:29
Delite:
španija, gozdni požar
Foto: REUTERS/Lorena Sopena

V španski regiji Valencia še naprej divjajo gozdni požari. V bližini kraja Bejis se požar nenadzorovano širi in je opustošil skoraj 10.000 hektarjev, skupno pa so požari v regiji uničili več kot 20.000 hektarjev površin, poročajo španski mediji. Z ognjem se borijo tudi na Portugalskem, kjer so gasilci danes obvladali požar v naravnem parku.

S požari v Valenciji se poleg več sto gasilcev bori tudi 30 helikopterjev ter letal. Nekoliko južneje od Bejisa, blizu kraja Vall d’Ebo, je požar, ki je izbruhnil v soboto, doslej po navedbah gasilcev uničil 11.500 hektarjev gozda.

Po celotni Španiji je zaradi več mesecev trajajoče suše, visokih temperatur in suhega zraka od junija letos pustošilo že več sto požarov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Z gozdnimi požari se sooča tudi sosednja Portugalska. Po zadnji oceni tamkajšnje civilne zaščite je velik požar v naravnem parku Serra da Estrela v osrednji Portugalski trenutno pod nadzorom, vendar še ni povsem pogašen, zato obstaja možnost, da se bo ponovno razplamtel.

Požar, ki je izbruhnil 6. junija v osrčju tega naravnega parka, je največji požar letošnjega poletja na Portugalskem. Prejšnji teden so ga gasilci prvič obvladali, vendar se je v ponedeljek ponovno razplamtel, saj ga je podžgal močan veter. Na terenu ostaja približno 1000 gasilcev.

požar, španija
Foto : Miguel Vidal/REUTERS

Pristojni organi na Portugalskem ocenjujejo, da je bilo v parku Serra da Estrela, ki je na seznamu Unescove naravne dediščine in v katerem živijo najrazličnejše živalske vrste, doslej skupno požganih več kot 25.000 hektarjev površin.

Na Portugalskem, kjer se letos soočajo z izjemno sušo, sicer od sobote pričakujejo nov vročinski val. Notranji minister José Luis Carneiro je v sredo opozoril, da se bo v naslednjih dneh še povečala nevarnost požarov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar