Uspeh kriminalistov: s pretkano goljufijo podjetju skoraj ukradel 635 tisočakov

Črna kronika 24. Nov 202310:36 0 komentarjev
SPLETNE GOLJUFIJE
Foto: PROFIMEDIA

Na območju Kopra je neznanec s pretkano spletno goljufijo podjetje skoraj oškodoval za 635 tisoč evrov. Kriminalisti so v sodelovanju z varnostnimi organi Združenega kraljestva in drugimi institucijami transakcijo sicer uspešno ustavili, denar pa že vrnili podjetju. Ob tem opozarjajo, da je inovativnih spletnih prevar vse več.

Koprski policisti so novembra prejeli prijavo ene od gospodarskih družb, ki je bila žrtev spletne goljufije.

Kot so sporočili s Policijske uprave (PU) Koper, so neznani storilci sprva poslali elektronsko sporočilo računovodstvu družbe, kjer so se predstavljali kot njihova banka. V sporočilu je bilo obvestilo, da banka menja strežnike spletnega bančništva, ter povezava do spletnega obrazca, v katerega je moral prejemnik sporočila vnesti podatke o svojem bančnem računu in dostopne podatke.

Temu je sledil klic iz slovenske telefonske številke, v katerem se je storilec predstavljal kot tehnična služba banke in oškodovanca z lažnim prikazovanjem z navodili prepričal, da mu je posredoval dodatno geslo. S tem je oškodovanec storilcu omogočil dostop do spletnega bančništva, kar je storilec spretno izkoristil in izvedel transakcijo na tuj bančni račun v vrednosti 635 tisoč evrov, so navedli na PU Koper.

Kriminalisti oddelka za računalniško preiskovanje preiskovanje PU Koper so stopili v kontakt s kriminalisti Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave (GPU) in preko njih tudi z varnostnimi organi Združenega kraljestva. Kontaktirali so tudi banko in urad za preprečevanje pranja denarja.

Transakcijo so v nadaljevanju uspešno ustavili, denar pa že vrnili oškodovanemu podjetju.

Na PU Koper ob tem opozarjajo, da imajo slovenski kriminalisti v zadnjem času v različnih delih Slovenije opravka z novimi načini spletnih prevar, katerih tarča so predvsem podjetja. Podjetnikom zato svetujejo, naj začnejo preverjati pristnost elektronske pošte. Načini goljufij so namreč vedno novi.

“V policiji ugotavljamo, da v teh primerih ne gre za vdore v elektronske poštne strežnike, ampak za lažno elektronsko pošto, poslano iz tujine, s ponarejenim zaglavjem sporočila. Ugotavljamo tudi, da so pri večini podjetij številke transakcijskih računov, likvidnostnega stanja podjetja, davčne številke, elektronski poštni naslovi direktorjev, računovodstva ali tajništva dejansko vsakemu dostopni na spletu, zaradi česar storilci lažje najdejo nove žrtve,” so še sporočili s PU Koper.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!