V Franciji “najbolj smrtonosen plaz v tej sezoni”: umrlo šest ljudi

Črna kronika 10. Apr 202315:23 0 komentarjev
Snežni plaz v Franciji
Fotografija je simbolična (Foto: Twitter @jpclement38/REUTERS)

Število smrtnih žrtev snežnega plazu na jugovzhodu Francije, ki že velja za najbolj smrtonosnega v sezoni, se je povzpelo na šest. Sožalje družinam umrlih je izrekel tudi francoski predsednik Emmanuel Macron.

Reševalci so danes v bližini Mont Blanca na jugovzhodu Francije našli še dve žrtvi snežnega plazu, ki se je na ledeniku Armancette sprožil v nedeljo.

Število smrtnih žrtev tragedije se je tako povzpelo na šest. Ena oseba je v plazu utrpela lažje poškodbe, osem pa jih je nesrečo preživelo brez poškodb.

V plazu blizu smučarskega središča Chamonix sta umrla vodnika in štirje smučarji iz njune skupine. Reševalci so trupla vodnikov in mlajšega para našli v nedeljo, danes pa še 39-letno žensko in moškega v zgodnjih štiridesetih letih, ki je bil verjetno njen partner, je še dejala francoska tožilka.

Sprožil se je brez opozorila

Plaz se je sprožil brez opozorila na sončen dan in je zajel območje, veliko 1.600-krat 500 metrov. Župan mesta Contamines-Montjoie Francois Barbier je za medije povedal, da so bile na velikonočno nedeljo razmere za smučanje dobre. “Mislim, da je to najbolj smrtonosen plaz v tej sezoni,” je še dejal.

Meteorologi za območje niso izdali opozorila pred plazovi, a bi plaz po ocenah lokalnih oblasti lahko sprožile visoke temperature in veter. V tako dobrih razmerah je to še posebej zaskrbljujoče, saj je trenutno v Alpah več deset tisoč ljudi, je ob tem dejal predsednik francoskega združenja gorskih vodnikov Dorian Labaeye.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je na Twitterju sporočil, da misli na družine umrlih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!