Ne 50, pač pa 120 evrov vreden bon? Zajc: Številke so delovne verzije

Gospodarstvo 09. Jun. 202108:57 > 10:55
Delite:
novi boni
Foto: Tina Kosec/BOBO

Vsi s stalnim prebivališčem v Sloveniji naj bi dobili nov turistični bon, neuradno bo vreden 120 evrov.

Na ministrstvu za gospodarstvo predlagajo uvedbo novih turističnih bonov. Državni sekretar na tem ministrstvu Simon Zajc nam je prejšnji teden povedal, da predlog, ki je na mizi, predvideva, da bi bili boni vredni 50 evrov, namenjeni pa bi bili tudi športnim in kulturnim dejavnostim.

Za nov sveženj bonov 240 milijonov evrov

Dnevnik pa zdaj poroča, da je v koalicijskem usklajevanju nova različica predloga zakona o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije.

Kot pišejo, namerava vlada za drugi sveženj turističnih bonov nameniti 240 milijonov evrov. To pomeni, da bi vsak, ne glede na starost, ki bo imel 30. junija letos stalno prebivališče v Sloveniji, prejel bon za 120 evrov in ne le 50 evrov, kot smo sprva poročali mediji.

Po pisanju časnika je vlada s tem sledila predlogu delavcev v turizmu, saj so ti opozarjali, da je 50 evrov preskromen znesek, ki ne bi bistveno vplival na okrevanje obubožanega turizma.

“Vse številke do zdaj so delovne verzije. Znesek bom lahko potrdil, ko bo zakon potrjen na vladi,” je na naše vprašanje o višini turističnih bonov tokrat odgovoril državni sekretar Zajc. Na odgovor ministrstva za gospodarski razvoj še čakamo.

Na ministrstvu za gospodarski razvoj pa so nam odgovorili, da bo predlog zakona, ki predvideva tudi nove bone za gostinstvo, kulturo in šport, vlada obravnavala na jutrišnji seji, ko bo znan tudi točen znesek in upravičenost do bonov.

Ali vam pripadajo turistični boni oziroma kakšen del še lahko unovčite, lahko preverite tukaj.

Za prvi paket bonov 357 milijonov evrov

Prve bone za pomoč turistični panogi so lani sprejeli v tretjem protikoronskem zakonu. Prejeli so jih vsi prebivalci Slovenije, odrasli za 200 evrov, mladoletni pa 50 evrov.

Zdravko Počivalšek
Foto : Borut Živulovič/ BOBO

Največ bonov smo koristili v obalno-kraški in gorenjski regiji, država pa je za njih namenila 357 milijonov evrov. Po podatkih finančne uprave je bilo do junija letos porabljenih za 133 milijonov evrov bonov, kar je le 37 odstotkov.

Še vedno jih je mogoče unovčiti, in sicer do 31. decembra letos pri ponudnikih turističnih storitev za nastanitve z zajtrkom.

Zakon je določil tudi prenosljivost bona med sorodniki upravičenca v ravni vrsti do drugega kolena (stari starši, starši, otroci, otroci zakonca ali zunajzakonskega partnerja, vnuki), zakonci, zunajzakonskimi partnerji, partnerji v sklenjeni ali nesklenjeni partnerski zvezi ter med otroki in njihovimi zakonitimi zastopniki, če to niso njihovi starši.

Komentari

Vaš komentar