Kaj bo Elon Musk počel s svojo novo igračko – Twitterjem?

Novice 10. Apr 202217:17 > 20:17 0 komentarjev
Elon Musk
Profimedia

Kakšne spremembe si lahko obeta priljubljeno družbeno omrežje Twitter, potem ko je v lastništvo vstopil eden njegovih najbolj navdušenih uporabnikov in hkrati najbolj glasnih kritikov?

Na začetku tedna je odjeknila novica, da je razvpiti milijarder Elon Musk, ustanovitelj podjetij Tesla in SpaceX ter sveže pečeni najbogatejši Zemljan, postal največji posamični delničar družbenega omrežja Twitter.

Za 9,2 odstotni delež naj bi odštel približno 2,7 milijarde evrov in s prvega mesta seznama največjih delničarjev izrinil investicijsko družbo Vanguard, ki ima v lasti 8,8-odstotni delež.

Pri tem se je Musk zavezal, da svojega deleža ne bo povečal nad 14,9 odstotka. Če ta prag preseže, mora objaviti prevzemno ponudbo za vse delnice.

Kmalu po razkritju nakupa je predsednik uprave Twitterja Parag Agrawal najavil, da se bo Musk pridružil upravnemu odboru podjetja, ki bi po novem tako imel 12 članov.

Končno gumb za urejanje. Tudi uvajanje naročnine?

Musk ne skriva svojih ambicij, da se aktivno vključi v upravljanje Twitterja in uvajanje sprememb, ki so po njegovem mnenju nujno potrebne. “Veselim se sodelovanja s Paragom in upravnim odborom pri uvajanju pomembnih izboljša Twitterja v prihodnjih mesecih,” je zapisal ravno na Twitterju, kjer ima več kot 81 milijonov sledilcev.

Iz razmisleka o potrebnih spremembah je v zadnjih dneh naredil pravo predstavo za javnost, saj objavlja ankete in svoje sledilce poziva, naj glasujejo o njegovih predlogih.

Sedež Twitterja
Sedež Twitterja v San Franciscu / Profimedia

Nekateri so bolj šaljivi – v to kategorijo spada vprašanje, ali naj sedež podjetje v San Franciscu spremenijo v zatočišče za brezdomce, ker tako nihče od zaposlenih ne hodi v pisarno.

Najbolj odmevna je bila anketa o tem, ali bi Twitter potreboval možnost urejanja tvitov. Trenutno namreč uporabnik, ko enkrat objavi tvit, tega ne more več spreminjati. Lahko ga samo izbriše. In Twitter se je pozivov dolgo otepal.

Zdaj naj bi se to vendarle spremenilo, saj so tudi iz Twitterja sporočila, da že od lani razvijajo možnost naknadnega urejanje tvitov. Najprej naj bi to možnost ponudili uporabnikom plačljive platforme Twitter Blue, ki uporabnikom v zameno za nekaj dolarjev na mesec ponuja nekatere dodatne funkcije in je od lani poskusno na voljo v Kanadi in Avstraliji.

Tudi sicer očitno Musk stavi na nadaljnji razvoj plačljive platforme, ki ne bi vsebovala oglasov in bi bila tako manj odvisna želja oglaševalcev in bolj dovzetna za želje uporabnikov.

Svoboda govora s figo v žepu

Številni opazovalci se sprašujejo, kaj bo Muskov vpliv v Twitterju prinesel z vidika moderiranja razprave na družbenem omrežju. Musk se namreč predstavlja kot velik zagovornik neomejene svobode govora, na drugi strani pa je bil Twitter zaradi širjenja sovražnega govora in dezinformacij po omrežju v zadnjih letih prisiljen zaostriti svoje pogoje uporabe. Ko so suspendirali račun nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, je Musk tvitnil: “Veliko ljudi bo super nezadovoljnih, da se visokotehnološka podjetja postavljajo v vlogo razsodnika svobode govora.”

Protest Twitter
Profimedia

Nedavno je tvitnil, da ga nekatere države nagovarjajo, naj ruskim medijem prepreči oddajanje prek njegovega satelitskega komunikacijskega sistema Starlink. “Tega ne bomo storili, dokler nam ne zagrozijo s pištolo. Opravičujem sem, da sem na področju svobode govora absolutist.”

Kot so sicer opozorili pri ameriški reviji The Atlantic, je Muskova predanost svobodi govora vse prej kot absolutna. “Morda si želi, da bi lahko rekel, karkoli bi hotel, a se takoj naježi, kot so izjave drugih v nasprotju z njegovimi preferencami./…/ V praksi se zdi, da Muskova različica svobode govora pomeni, da lahko bogati in vplivni ljudje govorijo, kar se jim zljubi, ne da bi se morali soočiti s posledicami.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!