Danes nevarnost poplav in plazov, na vzhodu zaradi močnega dežja že nekaj težav

Slovenija 13. Maj 202318:16 > 14. Maj 2023 10:55 0 komentarjev
Poplave na Hrvaškem
Katarina Brečić/N1 (fotografija je simbolična)

Zaradi močnih padavin bo predvsem v vzhodnem delu države povečana verjetnost poplav in zemeljskih plazov, opozarjata agencija za okolje in geološki zavod. V naselju Frankovci v občini Ormož je v soboto zvečer zaradi obilnih padavin potok prestopil bregove in ogrožal 10 stanovanjskih objektov, dve gospodarski poslopji in cestno infrastrukturo. Ponekod v Sloveniji je prišlo tudi do izpadov elektrike.

Vztrajno deževje, ki nas spremlja zadnjih nekaj dni, danes ne bo ponehalo. Reke v Podravju, Pomurju in Posotelju bodo v nedeljo dopoldan zato hitro naraščale in se pričele razlivati ob strugah, so sporočili z Agencije RS za okolje (Arso).

Posamezne reke, še zlasti tiste na območju pogostih poplav, se že razlivajo in lahko zvečer poplavijo.

Zaradi posledic obilnejšega deževja se marsikje spopadajo z nevšečnostmi. Po podatki centra za obveščanje so gasilci med drugim posredovali pri črpanju vode iz objektov v občinah Apače, Križevci in Radenci.

Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje je okoli 15.30 na območju Kamnika prišlo do izpada električne energije v delu Podgorja na območju industrijske cone. Brez električne energije je bilo več tovarn, med drugim tudi podjetje, ki vzreja približno 100.000 piščancev. Obveščene so pristojne službe, poroča uprava za zaščito in reševanje.

Okoli 15. ure je do izpada električne energije prišlo tudi na na območju Lavrice in Škofljice v občini Škofljica. Brez električne energije je bilo 17 transformatorskih postaj in 2.051 odjemalcev.

Zaradi deževja so ponekod na Ptujskem že v soboto imeli težave zaradi naraslih voda, nevšečnosti pa se predvsem na vzhod države pojavljajo tudi danes, zato marsikje posredujejo gasilci. Ti so vodo prečrpavali ali pa še črpajo iz stanovanjskih objektov v naselju Vratji Vrh v občini Apače, v občini Križevci, na dveh lokacijah v občini Sveti Jurij ob Ščavnici in v občini Radenci.

Že zjutraj so gasilci s ceste Radovci-Grad v občini Grad odstranili štiri podrta drevesa, ki so poškodovala tudi obcestno ograjo, kažejo podatki uprave za zaščito in reševanje.

V naselju Frankovci v občini Ormož je v soboto zvečer zaradi obilnih padavin potok prestopil bregove in ogrožal 10 stanovanjskih objektov, dve gospodarski poslopji in cestno infrastrukturo. V ormoški občini so zaradi naraslega potoka posredovali gasilci iz gasilskih društev Loperšice, Ormož, Hardek in Ključarovci pri Ormožu, ki so s protipoplavnimi vrečami zajezili in preusmerjali tok vode ter na dveh stanovanjskih objetih prečrpali jaške za odpadne vode, navaja Uprava RS za zaščito in reševanje.

Že ponoči pa so gasilci posredovali tudi v Domžalah, kjer so v Triglavski ulici odmašili odtočna jaška in tako omogočili odtekanje vode s terase, ki je pronicala v stanovanje.

vode
Foto: Arso

Povečana verjetnost zemeljskih plazov in poplav

Reke v vzhodni in južni Sloveniji so medtem že pričele naraščati in imajo velike pretoke, reka Pesnica se razliva ob strugi. V zahodni in deloma v osrednji Sloveniji pa reke še počasi upadajo in imajo srednje pretoke, kažejo podatki iz hidrološkega poročila Arsa.

Popoldan so možna razlivanja manjših rek tudi v osrednji in južni Sloveniji, v noči na ponedeljek se bo po napovedih Arsa pričela razlivati tudi Krka. Reka Mura se bo predvidoma razlivala znotraj proti poplavnih nasipov.

Geološki zavod Slovenije pa opozarja, da je ponoči in v nedeljo zaradi napovedanih večjih padavin povečana verjetnost zemeljskih plazov, predvsem v vzhodnem delu države, a tudi drugje.

Prebivalci naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočjih. Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine ter na površinsko zastajanje vode, so opozorili v zavodu.

V primeru pojava sprememb na tleh ali objektih ter v primeru sprožitve plazu, naj pokličejo na številko 112, so še zapisali.

Kot so še opozorili na Arsu, lahko čez dan na več mestih pride do zastajanja in poplavljanja padavinske vode.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!