Bliža se regres za javne uslužbence. Koliko bodo dobili?

Slovenija 12. Jun 202305:50 1 komentar
morje, hrvaška
Profimedia

Čeprav si sindikati javnega sektorja prizadevajo za višji regres za javne uslužbence, bodo ti očitno dobili najnižjega možnega.

Vse bolj kaže, da bodo javni uslužbenci dobili najnižji regres za letni dopust. Sindikati sicer odločno zahtevajo višje izplačilo, a vlada ne kaže niti pripravljenosti, da bi se o tem z njimi pogovarjala.

Delodajalci morajo regres tako v javnem kot zasebnem sektorju izplačati do 1. julija, večina javnih uslužbencev pa ga praviloma dobi z izplačilom majske plače, torej 15. junija.

Minimalni znesek regresa je enak bruto mesečni minimalni plači, ki letos znaša 1.203,36 evra. Pri regresu je to neto znesek, saj regres ni obremenjen z davki in prispevki.

Reprezentativni sindikati javnega sektorja so že v začetku maja vladi poslali predlog za višje zneske regresa, vendar vlada nanj še vedno ni odgovorila, niti ni sporočila, kdaj bi se o tem lahko pogovarjali. Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik naj bi sindikatom samo neuradno sporočila, da vlada predlogu ni naklonjena.

Uradno pa na ministrstvu ostajajo pri odgovoru, ki so ga dali že pred tedni. Torej da bodo sindikalni predlog preučili in se do njega opredelili. “Vendar pa ob tem opozarjamo, da predlog rebalansa proračuna sredstev za zvišanje regresa za letni dopust ne predvideva,” so dodali.

Sindikat ogorčen

Sindikat vzgoje in izobraževanja, ki ga vodi Branimir Štrukelj, je v četrtek izrazil ogorčenje in razočaranje, saj bi sindikalni predlog pomenil višji regres za tiste z nižjimi plačami. “Nizke plače so eden od ključnih razlogov za to, da delavke in delavci odhajajo iz javnega sektorja, zato vlada z arogantno zavrnitvijo pogajanj o izplačilu višjega regresa, z neobčutljivostjo do položaja zaposlenih z nizkimi plačami v javnem sektorju te dobesedno poziva, naj si poiščejo perspektivnejšo zaposlitev drugje,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Ministrstvo za javno upravo je pojasnilo, da bodo že zaradi dviga minimalne plače vsi zaposleni v javnem sektorju prejeli za 128,93 evra višji regres kot lani, ko je minimalna plača znašala 1.074,43 evra. Na podlagi dogovora med vlado in sindikati so sicer javni uslužbenci naknadno dobili še dodatek k lanskemu regresu. Dodatek je bil odvisen od višine osnovne plače, tako da so najslabše plačani dobili 300 evrov, najbolje plačani pa nič.

Če bodo javni uslužbenci letos dobili regres v višini minimalne plače, bo to stalo 229,1 milijona evrov, kar je več, kot je lani stal regres skupaj z dodatki. Sindikalni predlog pa bi pomenil, da bi se skupni strošek povečal za približno 36 milijonov evrov na 265 milijonov evrov, pravijo na ministrstvu.

Sindikalni predlog bi tistim, ki so razvrščeni do 51. plačnega razreda (3.731 evrov osnovne mesečne bruto plače), prinesel za 100 do 300 evrov višji regres od zneska minimalne plače. Sindikati torej želijo, da se letošnjemu regresu doda enak dodatek, kot se je za nazaj dodal k lanskemu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje