Bo RTV Slovenija še pol leta brez sveta delavcev?

Slovenija 14. Jan 202220:58 > 21:28 4 komentarji
Oddaja Tarča, RTV
Žiga Živulović jr./BOBO

Zaposleni na RTV Slovenija bodo očitno še kar nekaj časa brez sveta delavcev, prav tako pa tudi brez svojih predstavnikov v programskem in v nadzornem svetu RTVS. Torkove volitve so bile namreč nesklepčne, vodstvo RTVS pa onemogoča objavo sklepa volilne komisije, da bi zaradi izrednih covidnih razmer glasovanje podaljšali. Zato se je volilna komisija obrnila na inšpektorat za delo.

V torek so zaposleni na javni radioteleviziji volili svoje predstavnike v programski in nadzorni svet RTV Slovenija, zaradi sodne razveljavitve septembrskih volitev pa so tudi ponovili volitve v svet delavcev. Vendar pa tokratno glasovanje ni bilo sklepčno – zmanjkalo je dobrih sto glasov. Kot razlog za to je predsednik volilne komisije Marjan Lah navedel obvestilo vodstva hiše nekaj dni pred glasovanjem, naj zaposleni zaradi pospešenega širjenja koronavirusa v največji možni meri delajo od doma. Obvestilo je prišlo tako pozno, da zaposleni niso mogli uveljavljati pravice glasovanja po pošti. Prav tako se mnogi volitev niso mogli udeležiti, ker so bili bodisi v karanteni bodisi v samoizolaciji.

Da bi tudi tem omogočili uresničitev volilne pravice, ki je ena temeljnih pravic, je volilna komisija danes sklenila, da določi dodatni dan glasovanja, volitve po pošti pa podaljša do 25. januarja. Takšen sklep je po Lahovih navedbah komisija preverila pri več pravnikih, ki so menili, da ne bi šlo za kršenje pravnih aktov. Izpostavili so tudi, da so tovrstno podaljšanje glasovanja v preteklosti že izpeljali v Revozu.

Vendar pa je po besedah naših sogovornikov generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough preprečil, da bi ugotovitve o volilni udeležbi in kršitvah ter sklep o podaljšanju glasovanja objavili po internih kanalih – bodisi po interni pošti bodisi na oglasni deski ali v Informatorju RTVS. Če volilna komisija sklepa ne bo objavila, pa bodo volitve neveljavne in bi jih lahko ponovno izpeljali šele čez pol leta, dodajajo naši sogovorniki z RTVS.

generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough
Miloš Ojdanić/RTV Slovenija

To pa bi pomenilo, da še pol leta ne bi bilo sveta delavcev, ki bi Grahu Whatmoughu dihal za ovratnik in ki je še kako pomemben pri urejanju delovnopravnih vprašanj ter pri socialnem dialogu znotraj hiše. Prav tako v programskem in nadzornem svetu RTVS, v katerega so bili v preteklih dneh imenovani izključno kandidati po želji vladajočih, po vsej verjetnosti ne bo slišati kaj dosti kritičnih ocen delovanja vodstva RTVS. Vse to pa bi Grahu Whatmoughu po ocenah naših sogovornikov iz javne radiotelevizije gotovo močno godilo.

Na vrsti inšpektorat za delo

Lah je generalnega direktorja RTVS  opozoril, da se upravni organ v objave razpleta volitev in sklepa volilne komisije ne sme vmešavati. Če to stori, krši zakon o sodelovanju pri upravljanju. Volilna komisija je namreč v svojih odločitvah avtonomna in lahko o njenem delu odloča izključno sodišče, je navedel Lah, ki je o ravnanju vodstva RTVS obvestil inšpektorat za delo.

Na to obvestilo se je Grah Whatmough odzval tako, da se je na inšpektorat za delo obrnil še sam in ga prosil za mnenje glede zakonitosti sklepa volilne komisije. Do pridobitve tega mnenja objave sklepa ne bo, je odločil. “Najmanj nenavadno je, da se upravni organ, ki naj se ne bi vtikal v volilni proces, glede tega obrača na zunanje institucije in inšpekcijske službe,” ocenjujejo naši sogovorniki na RTVS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje