Bolezen, za katero zboli vsak četrti moški

Slovenija 02. Dec 202216:22 0 komentarjev
Kuvituskuvaus, Helsinki, Finland - 13 Apr 2022
Profimedia

Društvo OnkoMan v okviru kampanje Dej se preglej! moške poziva, naj bodo pozorni na znake raka prostate in naj poskrbijo za redne preventivne preglede. Za rakom prostate zboli že vsak četrti moški po 50. letu starosti, razlika med odkritjem zgodnjega in razširjenega pa lahko pomeni razliko med življenjem in smrtjo, so izpostavili.

Slovensko onkološko društvo OnkoMan je ves november osveščalo o raku prostate, za katerim zboli že vsak četrti moški po 50. letu starosti. Kampanjo Dej se preglej!, ki jo omogoča Merkur zavarovalnica, letos zaključujejo s posebnim mlajem, ki so ga postavili v ljubljanskem nakupovalnem središču BTC, s katerim na nekoliko drugačen način osveščajo moške o skrbi za svoje zdravje in jih spodbujajo, da poskrbijo tudi za redne preventivne preglede. Mimoidoči več informacij o raku prostate in preventivnih ukrepih prejmejo na posebnih “receptih”.

Pozornost na zgodnje znake

Vsako leto je diagnosticiranih približno 1600 primerov raka na prostati, zaradi te bolezni pa umre približno 400 moških. Nevarno je tudi to, da so v začetnih oblikah znaki raka prostate precej neizraziti. Razlika med odkritjem zgodnjega in razširjenega raka pa lahko pomeni razliko med življenjem in smrtjo.

V OnkoManu tako s kampanjo moške pozivajo, naj bodo pozorni na zgodnje znake, naj pravočasno ukrepajo in poskrbijo za redne preventivne preglede ter tako preprečijo, da bi postali del te statistike.

Postavitev mlaja pa v društvu pojasnjujejo z besedami, da veliko moških počne stvari, ki so morda na prvo žogo nerazumljive, nelogične ali nepotrebne. Ena takšnih je tudi postavljanje mlaja – drevo podrejo samo zato, da ga lahko ponovno postavijo za slavje.

“Moškim želimo na ta način sporočiti, da znajo in zmorejo početi veliko stvari, ena izmed teh pa bi morala biti tudi ta, da poskrbijo zase. Ker želimo, da bodo slavili še velikokrat, jih pozivamo, da se po 50. letu starosti udeležujejo rednih preventivnih pregledov. Če sta za rakom npr. zbolela že oče in/ali brat, pa svetujemo prvi obisk urologa že pri 45. letu,” poziva podpredsednik društva OnkoMan Jaka Jakopič.

O znakih, na katere morajo biti pozorni, si lahko moški preberejo tudi na spletni strani društva, kjer z virtualnim “plezanjem” po mlaju spoznajo ključne opozorilne znake raka prostate in dobijo še druge pomembne informacije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!