Črnčec izgubil tožbo proti Toninu, odvetnica napovedala pritožbo

Slovenija 12. Feb 202217:52 > 19:40 6 komentarjev
Damir Črnčec Matej Tonin
BOBO

Okrajno sodišče v Kamniku je zavrnilo tožbeni zahtevek nekdanjega državnega sekretarja za nacionalno varnost v Šarčevi vladi Damirja Črnčeca, ki je zaradi javnih obtožb o zlorabljanju represivnih aparatov od sedanjega obrambnega ministra in predsednika NSi Mateja Tonina zahteval sedem tisoč evrov odškodnine in preklic izjav. Črnčečeva odvetnica je odločitev sodišča označila kot zanimivo in napovedala pritožbo.

Damir Črnčec in Matej Tonin sta se oktobra soočila na kamniškem okrajnem sodišču, vzrok pa so bile Toninove izjave za Večer, da je v času vlade Marjana Šarca Črnčec kot državni sekretar zlorabljal represivni aparat za napade na opozicijo. Tonin, v tistem času poslanec in predsednik parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (KNOVS), se je branil s podatki o (sicer že zavrženih) ovadbah, za katerimi naj bi stal Črnčec.

A sodišče je, kot je razvidno iz sodbe, sledilo argumentom Toninove zagovornice in Črnčečev tožbeni zahtevek zavrnilo. Med drugim se je sklicevalo na pravico do svobode izražanja, ki da je temeljni pogoj za razvoj demokratične družbe in za razvoj vsakega posameznika. “Prav kritika vsakokratne oblasti (politikov, javnih funkcionarjev, parlamentarnih in drugih političnih strank, vlade in opozicije, nosilcev oblasti in javnih pooblastil) uživa najvišjo stopnjo pravne zaščite in s tem največ svobode,” piše v sodbi.

Še več, po mnenju sodišča je kritika pri tem lahko zelo ostra, vsebuje pa lahko tudi pretiravanja in izraze, ki so glede na uporabljene besede žaljivi. “Dejstvo, da je bil naslovnik užaljen zaradi izrečenih objektivno žaljivih besed še ne pomeni, da je bila meja svobodnega izražanja prestopljena in da se govorcu takšno izražanje lahko prepove ali da se ga zanj kaznuje,” ocenjuje sodišče.

Po oceni sodišča je šlo v konkretnem primeru za izražanje politika o političnem vprašanju širšega pomena, ki je v javnem interesu, Toninovi pravici do svobode izražanja pa je glede na okoliščine dalo prednost pred Črnčečevo pravico do varstva časti in dobrega imena. Presodilo je namreč, da je Črnčec, kljub temu da od odstopa 13. marca 2020 formalno ne zaseda politične funkcije, kot svetovalec stranke LMŠ še vedno absolutno javna oseba.

sodba
N1

V ta namen si je sodišče med drugim ogledalo tudi oddajo Tarča z dne 20. 5. 2021, v kateri je Črnčec zastopal politična stališča stranke LMŠ. Na sodišču so bili sicer poleg Tonina in Črnčeca kot priče zaslišani tudi Marjan Šarec, predstavnica LMŠ za odnose z javnostmi Nika Vrhovnik ter sodelavka Črnčeca in stranke LMŠ Mojca Dolenc. Sodišče je sicer na predlog obeh strani opravilo vpogled in prebralo nekaj medijskih člankov in tudi zapisov na družbenem omrežju Twitter, opravilo pa je tudi vpogled v spise SOVE in ljubljanskega okrožnega državnega tožilstva.

Odvetnica: Odločitev je precej zanimiva

Črnčečeva odvetnica Urška Kežmah je v odzivu za N1 dejala, da je odločitev sodišča precej zanimiva, saj da “neke obsežne sodne prakse na tem področju ni. Tu ne gre za politika v pravem pomenu besede, zato mi vztrajamo pri tem, da ne gre za politično osebnost,” je pojasnila Kežmah, ki opozarja, da to velja za čas, ko je opravljal zgolj funkcijo svetovalca stranke.

“Mi ocenjujemo, da je vendarle treba narediti neko ločnico, tudi kronološko gledano. Sodišče je pač to zdaj poenotilo, ampak bomo videli, kakšna bo praksa,” pravi odvetnica, ki v zakonitem roku (30 dni) napoveduje pritožbo na višje sodišče.

Matej Tonin odločitve sodišča ne komentira, češ da sodba pove vse. Prav tako se za zdaj še ni odzval na napovedano pritožbo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje