Obilen dež prinaša nevarnost poplav

Slovenija 08. Jan 202322:00 > 09. Jan 2023 06:42 0 komentarjev
deževje
Meteologix.com

Začetek tedna bo deževen. Padavine so se ponoči na zahodu krepile in razširile nad večji del države. Hidrologi opozarjajo na nevarnost poplav. Reke v zahodnem delu države, predvsem v porečju Vipave, so narasle že ponoči. Čez dan lahko prestopijo bregove tudi reke v osrednji, severni in južni Sloveniji, zvečer pa še v vzhodnem delu.

Ponoči so se padavine na zahodu krepile in razširile nad večji del države. Najnižje jutranje temperature, ki so jih zjutraj namerili, so se raztezale od 4 do 12 stopinj Celzija.

Tudi nadaljevanje ponedeljka bo deževno, predvsem v južni polovici Sloveniji so možne nevihte in krajevno dolgotrajnejši nalivi. Dopoldne bo v Prekmurju in na Štajerskem pihal južni veter, ob morju jugo. Meja sneženja bo med 1200 in 1600 metri nadmorske višine. Popoldne bo zapihal severni veter, na Primorskem proti večeru burja. Hladilo se bo, meja sneženja se bo spuščala.

Na Agenciji za okolje opozarjajo na nevarnost poplav. Reke v zahodnem delu države, predvsem v porečju Vipave, so naraščale že ponoči. Možna bodo tudi razlivanja posameznih rek in manjših vodotokov, so sporočili z Uprave za zaščito in reševanje. Med 9. in 11. uro bo povišana tudi gladina moja ob slovenski obali.

poplave
Žiga Živulović, Bobo (arhivska fotografija)

V ponedeljek čez dan bodo do velikih pretokov narasle tudi reke v osrednji, severni in južni Sloveniji, zvečer pa še v vzhodnem delu. Ob krajevno močnejših padavinah bodo možna razlivanja posameznih rek tudi v južni polovici države in v njenem osrednjem delu. V torek bodo reke začele upadati, Ljubljanica in Krka pa bosta še naraščali. Vodnatost rek bo velika, so opozorili.

V visokogorju sneg

V hribih na zahodu države bodo padavine obilne. Meja sneženja je bila v nedeljo zvečer na okrog 1700 metrih. V ponedeljek popoldne se bo ohladilo, napoveduje vremenoslovec Blaž Šter, a žal na večini smučišč prav veliko snega ne bo zapadlo. Drugače pa bo v visokogorju, na smučišču Kanin lahko skupno pade blizu enega metra snega.

V noči na torek bodo padavine povsod ponehale. V torek se bo razjasnilo, po nekaterih nižinah bo zjutraj nastala megla. Ponekod bo pihal severni veter. V sredo bo delno jasno z nekaj koprenaste oblačnosti. Zapihal bo jugozahodni veter. V četrtek dopoldne bo oblačno z občasnimi padavinami, meja sneženja bo nizko. Čez dan se bo delno razjasnilo. Prehodno bo zapihal severni veter.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!