Dikaučič prepričal sedem članov odbora DZ, šest jih je bilo proti

N1 video 10. Jun 202117:00 > 26. Jul 2021 16:28 0 komentarjev

Kandidat za pravosodnega ministra Marjan Dikaučič, ki je s svojo predstavitvijo prepričal večino na pristojnem odboru DZ, pravi, da je program dela v prihodnjem letu v veliki meri že določen. Usmeril se bo predvsem v izpeljavo že načrtovanih zakonskih sprememb.

Kandidat za pravosodnega ministra Marjan Dikaučič je še pred zaslišanjem pred matičnim odborom v DZ dejal, da se zaveda, da je do konca mandata manj kot leto dni in da prihaja v politično napetem času. Program dela v prihodnjem letu je po njegovih besedah v veliki meri določen s predsedovanjem Svetu EU in z zaključkom projektov iz koalicijske pogodbe.

“Moja vloga v prihodnjem letu bo zato usmerjena predvsem v posamezne zakonske spremembe, ki so načrtovane, in v druge projekte ministrstva vnesti nekaj svežine in neobremenjenega pogleda,” pravi. Pojasnil je, da je pri odločitvi za kandidaturo prevladala želja po svežem in neobremenjenem pogledu. Po njegovih besedah SMC v center strategije razvoja pravosodja postavlja človeka in skupnost.

V izjavi se je dotaknil tudi dela dosedanje ministrice Lilijane Kozlovič. Pravi, da prihaja v urejen sistem, za kar je poskrbela Kozlovič. “Dosegla je večjo veljavo pravosodja tako glede proračunskih sredstev kot glede kadrovske okrepitve sistema,” je povedal o delu predhodnice.

Dikaučič meni, da za oceno zakonitosti postopka izbire evropskih delegiranih tožilcev ni pristojen

Ta izhodišča je Dikaučič ponovil tudi na seji pristojnega odbora. Zapletov pri imenovanju evropskih delegiranih tožilcev, zaradi česar je s tega položaja odstopila Lilijana Kozlovič, Dikaučič ni želel komentirati.

Dejal je, da so v tožilskem svetu in oba neimenovana kandidata napovedali uporabo pravnih sredstev. Zato je po njegovih besedah pri tem vprašanju pomembna zadržanost. “Ne smem vplivati ali dajati vtisa vplivanja na potek sodnega postopka. Vse do zaključka napovedanih sredstev tega ne bom komentiral,” je povedal. Rekel je še, da ni pristojen za oceno zakonitosti postopka.

Med ključne teme je Dikaučič v več kot enourni predstavitvi uvrstil ureditev insolventnosti in stečajne zakonodaje ter predsedovanje Svetu EU. Napovedal je poudarek na zaščiti človekovih pravic v luči tehnologije, spleta in umetne inteligence. To področje je zadnje leto pridobilo na pomenu tudi zaradi epidemije koronavirusa. Spomnil je, da bo treba pripraviti tudi strategijo pravosodja do leta 2030.

Marjan Dikaučič
Žiga Živulovič jr./BOBO

Glede kadrovske problematike na sodiščih se je zavzel, da se število sodnikov in sodnega osebja uravnoteži. To pomeni, da se naj število sodnikov zmanjša, število sodnega osebja pa poveča, je dejal.

Vlogo ministra za pravosodje Dikaučič sicer razume predvsem kot vlogo arbitra, ki mora iskati ravnotežje med predlogi in interesi, tako med samimi pravosodnimi organi kot pravosodnim sistemom in drugimi sistemi, zato namerava z vsemi omenjenimi imeti aktiven dialog.

Ker bo mandat prihodnjega pravosodnega ministra kratek, namerava Dikaučič v tem času predvsem nadaljevati delo Kozlovič. Meni, da je treba nadaljevati delo pri ureditvi prostorov in dostopnosti pravosodja ter prenoviti nekatere zapore.

Ocenil je, da je za delo kljub nekaterim kritikam tudi dovolj usposobljen: “Imam dovolj izkušenj, da poznam delovanje sistema, predvsem pa težave pravosodja iz prakse, z vidika manjših akterjev.”

Predstavitev Dikaučiča po oceni koalicije celovita

Dejan Kaloh iz SDS je na drugi strani opomnil da se “nihče ni rodil minister”. Njegovo predstavitev je ocenil kot izčrpno in verodostojno, izhodišča pa jasna. Da ne izhaja iz kakršnih koli pravniških ali drugih omrežij, je po oceni Kaloha prednost, saj bo tako lahko pri svojem delu neodvisen.

Kalohov poslanski kolega Franc Breznik se je strinjal, da prav kandidatova nevezanost na “strice, ki bi vas tiščali naprej”, njegova prednost. Med pozitivnimi vsebinami iz predstavitve je izpostavil področje digitalizacije, ki bo tudi ena od tem slovenskega predsedovanja Svetu EU.

Opozicijske poslance zmotilo malo podanih informacij o Dikaučičevih znanjih in kompetencah

Opozicijski poslanci so izpostavili, da ne premier Janez Janša ne Dikaučič nista predstavila delovnih izkušenj in kompetenc. Jani Möderndorfer (LMŠ) je ocenil, da je to, da je Janša v DZ poslal le tri vrstice predstavitve kandidata nenavadno. To se je zgodilo prvič, je navedel. Vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper pa je izrazila, da je v dobri uri predstavitve “dobila samo odgovor, da dobro bere”.

Zato so Dikaučiča poslanci povprašali, kje je bil do sedaj zaposlen in kakšne izkušnje ima. Informacij o dosedanjem delu kandidata za ministra je namreč malo, sam sicer pojasnjuje, da je deloval v manjših, manj odmevnih primerih in zato javnosti ni znan. Trenutno je zaposlen pri odvetniku, pravi. Pri katerem odvetniku in na katerem delovnem mestu je zaposlen, Dikaučič zaenkrat še ni povedal.

odbor za pravosodje
Matej Grah/DZ

Za prevzem notarskega mesta v Žalcu Dikaučiču zmanjkalo leto posebnih delovnih izkušenj

Znano je, da se je Dikaučil lani potegoval za mesto notarja v Žalcu, a pri tem ni bil uspešen. Na razpisu namreč ni izpolnjeval pogojev. Notar sicer ob imenovanju ne sme biti starejši od 64 let, obvladati mora slovenski jezik, imeti slovensko državljanstvo, ustrezno izobrazbo, pravniški državni izpit in delovne izkušnje.

Dikaučič je danes razložil, da je bil razpis objavljen v začetku leta, notarsko mesto pa bi prevzel s 1. januarjem. A za prevzem notarske funkcije ni imel dovolj delovnih izkušenj. Navedel je, da mu je zmanjkalo leto posebnih izkušenj. Za delo notarja je sicer zahtevanih pet let praktičnih izkušenj iz pravniških del po opravljenem pravniškem državnem izpitu, od tega najmanj eno leto pri notarju, odvetniku, na sodišču, na državnem tožilstvu ali pri državnem odvetništvu.

Na mizi tudi domnevno sporno poslovanje nekaterih njegovih podjetji

Kandidata za ministra pa so poslanci povprašali tudi po poslovanju njegovih podjetjih, ki so podobna spornim praksam. Med drugim so izpostavili prevozniško podjetja SCL, Prevozi Žižek in Agro Robomar.

Dikaučič glede poslovanja teh podjetji navaja, da je pri njih deloval krajši čas in da stikov z njihovim poslovanjem nima več. Glede podjetja SCL Dikaučič pravi, da je bilo podjetje projektno ustvarjeno in je bilo namenjeno tujim partnerjem, ki se zaradi kompliciranega vstopa na trg za to niso odločili. Družbenik je to podjetje prodal, je dejal kandidat za ministra. V podjetju Prevozi Žižek je opravljal pravne storitve, je navedel.

Poslanska skupina nepovezanih poslancev na odboru za pravosodje nima pravice do glasovanja, je pred začetkom predstavitve poudarila vodja te skupine Janja Sluga. “Kot nekdanja ustanovna članica SMC lahko ugotovim, da je v minulem letu stranko zapustilo precej kvalitetnih kadrov in strokovnjakov za posamezna področja. Očitne kadrovske kapacitete v tej stranki več ni,” je dejala.

Perič: Dikaučič je simpatizer SMC

Vodja poslanske skupine SMC Gregor Perič največjo Dikaučičevo prednost vidi v tem, da prihaja iz prakse. “V SMC vidimo njegovo primerjalno prednost v tem, da ni obremenjen, ne sodi v nobena pravniška ali kakšna koli druga omrežja. Na ta način lahko lažje, z manj pritiski izvaja svoje delo,” je povedal Perič.

Na vprašanje, ali je kandidat za ministra član stranke SMC, pa je Perič odvrnil, da je simpatizer. “Pomembno se mi zdi, da ne gleda ozko na strankarske delitve,” je dodal.

Predstavitev kandidata pred pristojnim odborom se je končala pozno zvečer z zeleno lučjo matičnega odbora. Da je bila njegova predstavitev ustrezna, je ocenilo sedem članov odbora, proti jih je bilo šest. O imenovanju Dikaučiča za ministra se mora izreči še državni zbor, kar naj bi storil v torek na izredni seji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!