Direktor koprskega muzeja naročil županov portret proti njegovi volji

Slovenija 29. Mar 202211:11 > 11:24 0 komentarjev
Luka Juri in portret Aleša Bržana
Luka Juri

Direktor Pokrajinskega muzeja Koper Luka Juri se poslavlja s položaja, njegovo zadnje dejanje pa je bilo naročilo portreta koprskega župana Aleša Bržana. Ta je temu močno nasprotoval.

Leta 2018 je Pokrajinski muzej Koper v svojo zbirko dobil portret nekdanjega župana mesta Borisa Popoviča. Direktor muzeja Luka Juri, ki se s položaja poslavlja, je želel tradicijo nadaljevati, zato se je ob slovesu odločil, da bo naročil tudi portret zdajšnjega župana mestne občine Aleša Bržana.

Juri je za N1 dejal, da ga veseli, da je muzej prevzel portret za zbirko, češ da je to edino, kar bo čez 50 ali 100 let še imelo pomen. “Vse ostalo pa so čenče, ki so najbrž nastale pri županu ali njegovem kabinetu, kjer izgleda, da imajo težave gledati dovolj daleč v prihodnost,” je še komentiral Juri.

Na občini namreč nad portretom niso navdušeni, pravzaprav ga niso niti želeli. Na občini so dejali, da se je za naročilo portreta odločil Juri sam, čeprav mu je koprski župan večkrat pojasnil, da tega ne odobrava in da gre za nesmotrno porabo javnih sredstev. Kot še pravijo na občini, je ena od primarnih nalog muzeja akcesija enot premične kulturne dediščine in njihova prezentacija.

Za portal Regional Obala je Juri dejal še, da verjame, da si Bržan portreta intimno ni želel. “Kot javna osebnost mu nismo dali izbire in vesel sem, da je razumel vlogo, ki jo kot župan ima. Ljudje pridemo in gremo, sled časa, ko smo vodili javno dobro, pa ostane. Naj nam bo oseba všeč ali ne, je vselej prav, da smo kot mesto ponosni, da imamo župana, zato tudi njemu želim uspešno vodenje občine in naj mu ta portret prinaša srečo vsaj tako kot prejšnjemu,” je še povedal za lokalni portal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!