Direktor RTVS pozdravil pobudo vlade in opozoril na morebiten konflikt interesov

Slovenija 16. Nov 202210:22 8 komentarjev
Andrej Grah Whatmough
Žiga Živulovič jr./ BOBO

Generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough je pozdravil pobudo vlade, da bi se v reševanje stavkovnega spora vključili tudi njihovi predstavniki. Ob tem je opozoril na morebiten konflikt interesov in spomnil, da ima ustanovitelj svoje predstavnike že v programskem in nadzornem svetu.

Ministrstvo za kulturo je vodstvu Radiotelevizije Slovenija (RTVS) poslalo dopis, s katerim prosi za obvestilo o terminih in vsebini pogajanj o stavkovnem sporu. Generalni direktor Andrej Grah Whatmough je v odgovoru zapisal, da v pravico vlade, da kot predstavnik ustanovitelja po zakonu o stavki imenuje svoje predstavnike, ne želi poseči.

Vendar je v isti povedi opozoril, da so kar trije predstavniki ustanovitelja zaposleni na ministrstvu za kulturo, ki je javno večkrat podprlo stavko Koordinacije novinarskih sindikatov, ki je eden izmed treh reprezentativnih sindikatov RTVS. “Tako obstaja vsaj na videz nasprotje interesov, saj jih je vlada imenovala kot predstavnike t. i. ‘družbenopolitične skupnosti’, dejansko pa ima do vprašanja stavke njihov delodajalec že oblikovano in tudi javno izraženo stališče,” so sporočili.

Ustanovitelj ima skladno z zakonom o RTV Slovenija svoje predstavnike že v organih zavoda: v programskem in nadzornem svetu, je še opozoril Grah Whatmough. Po njegovih navedbah ti člani niso v nobenem konfliktu z morebitnim delodajalcem, saj veljajo za člane obeh svetov strogi pogoji za imenovanje, povezani tudi z vprašanjem združljivosti in lojalnosti predvsem RTV Slovenija kot javnemu mediju ter javnosti.

Če bodo na stavkovnih pogajanjih prisotni tudi predstavniki družbenopolitične skupnosti, pa bo treba spremeniti tudi poslovnik pogajanj, urediti njihov položaj in varovanje podatkov. Ob tem Grah Whatmough predlaga, da se to vprašanje obravnava na prvih pogajanjih še pred odločanjem o dnevnem redu in o ostalih vsebinskih točkah.

Generalni direktor je k imenovanju predstavnikov pozval še druga dva reprezentativna sindikata na RTVS. Dejanje ustanovitelja Grah Whatmough razume kot konstruktiven korak k čimprejšnjemu začetku ustreznega dialoga za izpolnjevanje temeljnega poslanstva javnega servisa. Pri tem pa kot nujno izpostavlja predhodno razrešitev zgoraj navedenih odprtih vprašanj, so sporočili iz RTVS.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje