Dokument finančnega ministrstva potrjuje očitke glede proračuna

Slovenija 13. Nov 202115:05 > 06. Jul 2022 12:18 4 komentarji
sodišče
Tina Kosec/BOBO

Prejšnji teden so nekateri proračunski uporabniki vladi očitali, da ni izpolnila obljub o višini proračunskih sredstev. Premier Janez Janša je odvrnil, da to ne drži, vendar dokument finančnega ministrstva potrjuje njihove očitke.

S finančnega ministrstva so nam poslali dokument, ki potrjuje očitke predstavnikov nekaterih proračunskih uporabnikov, da vlada ni izpolnila obljub o višini financiranja za prihodnja leta.

Proračun razrez 2022
N1

Prejšnji torek je predsednik sodnega sveta Vladimir Horvat dejal, da je vlada sodnemu sistemu in sodnemu svetu v proračunih za leti 2022 in 2023 brez obrazložitev zmanjšala že dogovorjena sredstva. Z ustavnega sodišča pa so za N1 sporočili, da jim je vlada zavrnila oziroma znižala proračunsko financiranje za slabih 950 tisoč evrov.

Dan pozneje se je oglasil še urad varuha človekovih pravic Petra Svetine. “Po usklajevalnem sestanku z ministrstvom za finance konec maja letos smo bili dogovorjeni in usklajeni, da se znesek poveča na 4,05 milijona evrov,” so zatrdili. V predlogu sprememb proračuna pa je zanje predvideno 3,6 milijona evrov, enako kot v veljavnem proračunu za 2022.

“Ne drži,” se je na spletnem omrežju Twitter takrat odzval predsednik vlade Janez Janša.

Ministrstvo za finance potrjuje očitke

Razrez odhodkov proračuna za leti 2022 in 2023, ki nam ga je včeraj popoldne poslalo ministrstvo za finance, pa potrjuje vsaj večino omenjenih očitkov. Ta razrez je sicer nekakšno vladno delovno gradivo, vendar kaže, da je vlada res obljubila več sredstev v prihodnjem letu za pravosodje, ustavno sodišče, varuha človekovih pravic ter sodni svet. Podatki so predstavljeni v zgornji tabeli.

Ne potrjuje pa Horvatovega očitka, da je vlada tudi za leto 2023 sodnemu svetu in pravosodju zmanjšala sredstva. Tako v razrezu kot v predlaganem proračunu je za 2023 za pravosodje predvidenih 250,3 milijona evrov, za sodni svet pa slabih 932 tisoč evrov.

Danes nam je Horvat dodatno pojasnil, da se je izjava, ki jo je dal prejšnji teden, nanašala predvsem na predlog sprememb proračuna za leto 2022. To je bilo mogoče razbrati že iz njegove razprave na odborih državnega zbora za pravosodje in finance.

Sodni svet nima posebnih pripomb na predlog proračuna za leto 2023, je dodal. Glede tega je želel opozoriti samo, da vlada ni upoštevala predloga vrhovnega sodišča za dodatnih 855.000 evrov proračunskih sredstev, je zatrdil danes. S tem denarjem bi zaposlili 30 strokovnih sodelavcev, ki bi pomagali pri odpravi sodnih zaostankov, ki so nastali zaradi epidemije, je pojasnil Horvat.

Janša se je kritikam izognil

Janša se je sicer v svojem odzivu prejšnji teden popolnoma izognil predlogu sprememb proračuna za prihodnje leto. “Proračun za leto 2022 je bil sprejet lani in je za vsa sodišča, varuhe itd. upošteval njihove predloge,” je zapisal. Izognil se je torej odgovoru na očitek, da vlada ni izpolnila obljube o zvišanju financiranja s predlogom sprememb proračuna za 2022, ki ga bo naslednji teden obravnaval državni zbor.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje