Državni zbor bo ob svojem dnevu razkril skrite parlamentarne kotičke

Slovenija 19. Okt 202221:50 0 komentarjev
Parlament
PROFIMEDIA

V soboto, 22. oktobra, si bo ob dnevu državnega zbora mogoče ogledati njegovo notranjost in "vse njegove skrite kotičke".

Poslanke in poslanci so pred tremi leti, 22. oktobra 2019, brez glasu proti sprejeli zakon o državnem zboru, ki ga je v parlamentarno proceduro vložila skupina 81 poslancev. Prepričani so namreč bili, da tudi državni zbor potrebuje svoj zakon, tako kot so ga do tedaj imeli predsednik republike, državni svet, računsko sodišče, ustavno sodišče, varuh človekovih pravic in vlada.

Ob tretji obletnici tega dne, v soboto 22. oktobra, pa bo potekalo prvo praznovanje dneva državnega zbora. V soboto si bo tako mogoče ogledati notranjost sicer za javnost zaprtega državnega zbora in vse njegove skrite kotičke. Predstavniki državnega zbora bodo obiskovalcem pokazali avdio-video studio, restavracijo, knjižnico, tiskarno, glavno pisarno, odpravništvo in mnoge druge kotičke te institucije. Vrata se bodo za obiskovalce odprla v dveh terminih, ob 10. in 11. uri, na obisk pa vabijo s pomočjo filmčka, ki so ga delili na družbenem omrežju Instagram.

Kot so še zapisali na spletni strani DZ, bodo obiskovalcem pokazali še, “kako potekata sprejem in odprava parlamentarne pošte, delo katere službe se je zaradi uporabe novih tehnologij najbolj spremenilo in kdo sliši prav vsako besedo, izrečeno na sejah državnega zbora.”

Državi zbor sicer vsako drugo soboto v mesecu organizira dan odprtih vrat, ob katerem je organizirano brezplačno vodenje v slovenskem ali angleškem jeziku za posameznike ali skupine.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!