Generalni direktor RTVS na programski svet po zaupnico

Slovenija 21. Feb 202219:47 1 komentar
generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough
Andrej Grah Whatmough (Miloš Ojdanić/RTV Slovenija)

Generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough, ki je to mesto prevzel aprila lani, je na programski svet zavoda naslovil pobudo za izrekanje zaupnice njegovemu vodenju RTVS. Po besedah predsednika sveta Petra Gregorčiča je izredna seja, na kateri bodo razpravljali o tej pobudi, sklicana za 28. februar, so objavili na RTVS.

Andrej Grah Whatmough, ki ga je svet imenoval za generalnega direktorja 25. januarja lani, 24. aprila lani pa je položaj prevzel, je svoj mandat začel v zelo zahtevnih okoliščinah, so zapisali na Radioteleviziji Slovenija (RTVS). RTVS namreč od vključno leta 2017 po njihovih besedah porabi več, kot ustvari oziroma so odhodki zavoda zadnja leta višji od prihodkov, kar je na dolgi rok finančno nevzdržno.

Po njihovih navedbah ima javni zavod sicer še vedno nekaj finančnih rezerv v obliki delnic Eutelsata, a je njihova vrednost v zadnjem desetletju na borzi občutno padla. Poraba teh sredstev je pravi korak k finančni stabilizaciji zavoda, a nezadosten za popolno finančno neodvisnost, so dodali.

Poleg finančnega prestrukturiranja bo zato nujno kadrovsko in posledično programsko preoblikovanje. Slednje je vodstvo zavoda že naslovilo s programsko produkcijskim načrtom za leto 2022, so spomnili.

Vodenje tako pomembnega medijskega zavoda v državi, ki je hkrati največji kulturni zavod nacionalnega pomena, ni mogoče brez zaupanja članic in članov programskega sveta zavoda, je Grah Whatmough zapisal v dopisu svetu.

Po njegovih besedah se je sestava sveta v novem štiriletnem mandatu občutno spremenila. “Marsikdo od vas tako ni mogel sodelovati oziroma soodločati o imenovanju novega generalnega direktorja, ni imel priložnosti spoznati moje vizije, mojega programa dela in prioritet, ki jih želim zasledovati v štiriletnem mandatu,” je navedel.

Ocenjuje, da prihodnji projekti zahtevajo popolno zaupanje programskih svetnikov, da je zavod na pravi poti.

Poleg programskih sprememb namreč zavod čakajo številni finančni izzivi, kot so spodbujanje upokojevanja zaposlenih, iskanje in pridobivanje dodatnih virov prihodkov za zmanjšanje izgube ter v sodelovanju s socialnimi partnerji dosledno izvrševanje finančnega načrta za leto 2022, je naštel.

Svetnikom je predlagal objavo novega javnega razpisa za delovno mesto generalnega direktorja za novo mandatno obdobje in preveritev, ali na podlagi predstavitve svojega programa dela uživa zaupanje novega sveta, ki se je na ustanovni seji zbral 16. februarja.

Predsednik sveta Gregorčič ocenjuje, da je predlog utemeljen

Predsednik sveta Peter Gregorčič je predlog generalnega direktorja, da se objavi nov razpis za delovno mesto generalnega direktorja zavoda, prejel danes popoldne. Ocenjuje, da je predlog utemeljen. Po pojasnilu Graha Whatmougha je zavod namreč na pragu večjih sprememb, poleg tega pa je nedavno nov štiriletni mandat v programskem svetu nastopilo kar 21 svetnikov ali dve tretjini sveta, je poudaril Gregorčič. Izrazil je upanje, da bo tudi v prihodnje preverjanje zaupanja v generalnega direktorja ob imenovanju velike večine novih programskih svetnikov postala nova dobra praksa, so še objavili na RTVS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje