Glasno branje ustave na Trgu republike prekršek “neznatnega pomena”

Slovenija 22. Nov 202116:05 > 17:12 2 komentarja
Protesti branje ustave
Borut Živulović/BOBO

Sodišče je ustavilo postopek proti Andreju Rozmanu v primeru, ko je dobil plačilni nalog zaradi branja ustave pred državnim zborom, so sporočili iz pravne mreže za varstvo demokracije.

Kot so zapisali, je sodišče postopek ustavilo in ga označilo za prekršek neznatnega pomena.

Prekršek se je nanašal na dogodek iz lanskega junija, ko se je nekaj deset protestnikov, med njimi je bil tudi Andrej Rozman, na Trgu republike usedlo na tla in na glas bralo ustavo. Dejanje je bila oblika protesta proti omejevanju svobode izražanja in združevanja.

Nekaj mesecev kasneje so bralci ustave začeli po pošti dobivati plačilne naloge zaradi prekrška.

S svojim ravnanjem ni ogrožal varovanega objekta

Sodišče je v zadevi Rozman presodilo, da je pravica do zbiranja in združevanja ena od temeljnih ustavnih pravic, ki jo je storilec manifestiral na način, da je pred parlamentom mirno bral Ustavo RS, s svojim ravnanjem pa varovanega objekta (parlamenta) ni ogrožal, prav tako pa ni ogrožal drugih ljudi, ki so se v majhnem številu zbrali v njegovi bližini, so zapisali pri Pravni mreži za varstvo demokracije.

Dogajanje lanskega 19. junija:

Policija je 19. junija lani pred petkovimi protesti ogradila Trg republike. Nekaj deset protestnikov, med njimi so bili tudi nekateri znani kulturniki, je v znak protesta proti korupciji, policijskemu nasilju in omejevanju svobode izražanja in združevanja zato že popoldne prestopilo ogrado, se posedlo na tla in na glas bralo ustavo. Tiste, ki se kljub opozorilom policije niso umaknili, so policisti fizično odnesli. 27 oseb je dobilo plačilni nalog zaradi kršenja zakona o varstvu reda in miru, ker so prestopili ograjo na Trgu republike.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje