Golob o sanaciji po poplavah: Čez zimo ne bo nihče brez strehe nad glavo

Slovenija 16. Okt 202314:20
Poplave v Sloveniji
Foto: PROFIMEDIA

Na današnji seji državnega zbora je moral premier Robert Golob odgovarjati tudi na očitke o prepočasni sanaciji in pomoči prizadetim po poplavah. Po premierjevih obljubah o hitri pomoči so po besedah Aleksandra Rebrška (NSi) danes ljudem, prizadetim v avgustovskih poplavah, ostale le prazne obljube, porušene hiše, struge brez gradbene mehanizacije, občine in ljudje pa čakajo na obljubljen denar. Opozoril je, da ljudje 74 dni po poplavah ne vedo, ali se bodo morali preseliti oz. ali naj začnejo obnavljati hiše. "Čez zimo ne bo nihče brez strehe nad glavo," je zagotovil premier.

Premier Robert Golob je v parlamentu zavrnil očitke NSi o prepočasni pomoči prizadetim v poplavah in strnil nekaj že izvedenih ukrepov. Tiste, ki do prve pomoči morda še niso prišli, je pozval, naj pokličejo na število 114. Izpostavil je tudi nadomestne objekte, ki ostajajo na razpolago. “Čez zimo ne bo nihče brez strehe nad glavo,” je zagotovil.

Po premierjevih obljubah o hitri pomoči so po besedah Aleksandra Rebrška (NSi) danes ljudem, prizadetim v avgustovskih poplavah, ostale le prazne obljube, porušene hiše, struge brez gradbene mehanizacije, občine in ljudje pa čakajo na obljubljen denar. Kot je v poslanskem vprašanju premierju izpostavil Reberšek, ljudje 74 dni po poplavah ne vedo, ali se bodo morali preseliti oz. ali naj začnejo obnavljati hiše. “Kaj pravzaprav delate,” je vprašal premierja.

Golob: vlada je že izvedla vrsto ukrepov

Golob je izpostavil, da je vlada vrsto ukrepov že izvedla, med drugim so pred tednom dni na Koroškem odpirali vodovod, ki je bil zgrajen 30 dni pred “ambiciozno” časovnico. “10.000 Korošic in Korošcev je dobilo nazaj pitno vodo, tudi zaradi delovanja te vlade, vse zasluge pa gredo lokalnim oblastem in županom,” je dejal.

Prav tako je spomnil, da je vlada po poplavah sprejela že dva zakona, pripravlja še tretjega o obnovi. “Da nihče ni dobil denarja, pa je popolna laž,” je dejal in spomnil, da sta prvo hitro finančno izplačevala Karitas in Rdeči križ, ki jima je vlada najprej nakazala 10 milijonov evrov.

“Vsak, ki je utrpel škodo, je bil upravičen do med 500 in 3000 evrov nadomestila. Če slučajno tega kdo ni dobil, naj pokliče na 114 in to pove, ker ta sredstva lahko zahteva tudi danes in jih bo lahko zahteval tudi v prihodnje,” je bil jasen Golob. Ob tem je napovedal, da bodo za hitro finančno pomoč nakazali dodatna sredstva, če bi se izkazalo, da je bilo 10 milijonov evrov premalo.

Prizadetim je bilo nakazanih že 18 milijonov

Drugo, izredno solidarno pomoč so začeli izplačevati prek centrov za socialno delo na podlagi interventne zakonodaje. Kot je dejal Golob, je bilo ljudem nakazanih že 18 milijonov evrov, še 10 milijonov bodo nakazali v teh dneh.

Tistim, ki so v poplavah izgubili vse, pa bo država pomagala pri povračilu škode, vključno z nadomestnimi gradnjami. “Ko je govora o nadomestnih gradnjah, sem bil vedno jasen, da bomo dali na razpolago že zgrajene nadomestne objekte, da ne bo nihče čez zimo brez strehe nad glavo,” je poudaril in dodal, da so objekti še vedno na razpolago.

Tisti, ki ima potrebo po nadomestni gradnji, je upravičen do brezplačnega najema v stanovanjih javnega stanovanjskega sklada ali do povračila najemnine. “Pokličite na 114, če boste potrebovali pomoč pri plačilu najemnine, četudi gre za sorodnike. Marsikdo ne ve, da če je pri sorodnikih, da je upravičen do povračila najemnine,” je pojasnil premier.

Pojasnil je tudi oceno škode, ki je ocenjena na okoli 10 milijard evrov. Kot je dejal, je neposredne škode za približno štiri milijarde evrov, a v tej številki marsikaj ni zajeto. “V tej škodi je denimo strošek hiše, ki je plazovito ogrožena, ni pa nobenega stroška ureditve tega plazu,” je ponazoril.