Gradnja kampusa medicinske fakultete: ponudbe izvajalcev nedopustne in predrage

Gospodarstvo 27. Okt 202317:28 1 komentar
Medicinska fakulteta v Ljubljani
Medicinska fakulteta v Ljubljani (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Ljubljanska univerza je vse ponudbe za izgradnjo novega kampusa medicinske fakultete izločila, saj so "nedopustne" in predrage. Kot investitor si na univerzi želijo čim nižjih ponudb.

Univerza v Ljubljani je javno naročilo za izbor izvajalca za izgradnjo novega kampusa medicinske fakultete na Vrazovem trgu zaključila brez izbire ponudnika.

Vse ponudbe so izločili kot nedopustne, saj presegajo razpoložljiva sredstva, piše na portalu javnih naročil. Univerza bo postopek nadaljevala s pogajanji.

Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani je 31. julija objavila javno naročilo za izbor izvajalca gradbeno-obrtniških in inštalacijskih del za izgradnjo novega kampusa na Vrazovem trgu. Izgradnjo objekta naj bi končali do junija 2026. Za projekt izgradnje kampusa je sicer zagotovljena finančna podpora v višini 84,9 milijona evrov.

Do roka za oddajo ponudb oz. do 9. oktobra do 9. ure so ponudbo oddali trije ponudniki, in sicer Makro 5 Gradnje, Kolektor Koling (v skupnem nastopu s CGP in Pomgrad) in srbska Inobačka iz Novega Sada (v skupnem nastopu z W.D. Concord West in podružnico Inobačka S, Zgornje Gorje). Komisija je pri pregledu in ocenjevanju prejetih ponudb ugotovila, da vrednosti ponudb presegajo zagotovljena sredstva naročnika, kar pomeni, da ponudba v skladu z zakonom o javnem naročanju ni dopustna, je univerza zapisala v odločitvi, objavljeni na portalu javnih naročil.

Ponudnik lahko v skladu z zakonom o pravnem varstvu v postopkih javnega naročanja v roku osmih delovnih dni od dneva prejema odločitve o oddaji naročila pri naročniku uveljavlja pravno varstvo zoper odločitev o oddaji naročila oziroma odločitev o zavrnitvi vseh ponudb. Zahtevek za revizijo se vloži na portal eRevizija, so navedli.

Vlada je sicer sprva predlagala umik projekta Kampus Vrazov trg iz načrta za okrevanje in odpornost, a ga je nato junija v shemo ponovno uvrstila.

Univerza v Ljubljani bo v nadaljevanju izvedla konkurenčni postopek s pogajanji na podlagi 44. člena zakona o javnem naročanju, pri čemer bo v postopek povabila vse ponudnike, ki so v predhodnem odprtem postopku izkazali izpolnjevanje pogojev za sodelovanje in neobstoj razlogov za izključitev ter so predložili ponudbe v skladu s formalnimi zahtevami za postopek javnega naročanja, so sporočili z univerze.

Kot investitor si na univerzi želijo čim nižjih ponudb. “Ponudbe so glede na stanje na trgu v gradbeništvu in še vedno trajajoče vojne v Ukrajini visoke. Predvidevamo, da so nekoliko višje tudi zaradi obremenjenosti gradbenega sektorja zaradi saniranja posledic poplav,” so še dodali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje