Humanitarček opozarja: Dogaja se, da ena družina dobi tudi 50 paketov toastov

Slovenija 09. Avg 202309:14 1 komentar
Saniranje po poplavi v Črni na Koroškem
Borut Živulović/BOBO

V dobrodelnem društvu Humanitarček naprošajo vse ljudi, ki želijo darovati, da se obrnejo na zbirne centre. Dogaja se namreč, da posamezne družine na prizadetih območjih zdaj prejmejo tudi po 50 toastov ali pa dva polna kombija oblačil. Te družine nato obupane pišejo društvu, da pride po stvari in jih razdeli med druge. Nekateri prostovoljci pa se na društvo obračajo tudi z vprašanjem, ali jim pripadajo malica in potni stroški.

Pri sanaciji ter oskrbi ljudi, ki so jih prizadele huda ujma in katastrofalne poplave, sodelujejo tudi številni prostovoljci in humanitarne organizacije. V društvu Humanitarček ob tem vse, ki darujejo hrano, oblačila in druge potrebščine, napotujejo na zbirne centre.

Kot so v društvu zapisali na Facebooku, v zadnjih dveh dneh tudi sami dragoceni čas izgubljajo z odvažanjem donacij od družin. “Ne skrbite, zelo so hvaležni, ampak kaj bo družini iz osrednje Slovenije 50 paketov toasta? Pa družini iz Gorenjske dva polna kombija oblačil? V Zgornji Savinjski je recimo družina z novorojenčkom dobila poln prtljažnik plenic številka 4, malčica pa je šele pri številki. 1,” so zapisali.

Dodali so, da so vse to dobrosrčne akcije, a nekoordinirane. “Vsak želi pomagati – ampak predstavljajte si, da vam povsem zalije hišo, ki je polna blata, vode. Kam boš dal vse to? Zavrniti ne moreš, ker izpadeš nehvaležen … in ljudje to sprejmejo … zvečer pa obupani pišejo nam, da pridemo po cele skladovnice kruha, ki bi lahko šel še k 40 družinam,” so dodali.

V Humanitarčku dodajajo, da so za to zbirni centri. “Če kdo od prizadetih zanj ne ve, mu ga pomagajte najti, ga vključiti. Prosimo vas, v imenu vseh prizadetih v poplavah, da jih ne zasuvate s stvarmi. Še manj pa s pohištvom,” so dodali. Ob tem so pripisali tudi nekaj priporočil, kako se lahko sami odpravite na teren. Najdete jih v njihovi objavi na Facebooku.

Društvo sprašujejo, ali jim pripadata malica in kilometrina

Nekateri prostovoljci pa se na društvo obračajo tudi z vprašanji, ali jim ob tem pripadata malica in kilometrina oziroma potni stroški. Kot so zapisali, pri njih ne. “Humanitarček je društvo za promocijo humanitarne dejavnosti, ki verjame, da je prostovoljstvo povsem prostovoljno. Da s seboj prineseš svojo ‘coto’, čistilo in sendvič. Ravno zato tudi ne zbiramo sredstev za takšen namen, ampak izključno za sanacije. Četudi je kje kako drugače, mi verjamemo v svoj način dela – in smo ponosni nanj. Verjamemo namreč, da nam skupaj lahko uspe na povsem prostovoljni in prostovoljski bazi. Kajti, tudi sami smo to. In ja – tudi nam je poplavilo zasebne avtomobile v prvem dnevu, si ne izplačujemo malice in bi krvavo rabili tuš,” so zapisali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje