Informacije N1: po tragediji v Velenju direktor ZD pripravljen oditi s položaja

Slovenija 03. Apr 202311:35 8 komentarjev
urgenca
BOBO/Žiga Živulovič

Potem ko je 74-letnik prejšnjo sredo zjutraj umrl v svojem avtomobilu na poti k dežurni zdravnici, saj mu reševalnega vozila niso poslali, je po informacijah N1 direktor Zdravstvenega doma Velenje Janko Šteharnik, ki je v petek šokiral javnost z besedami, da "nujna medicinska pomoč ni taksi služba", pripravljen zapustiti svoj položaj. Svetu zavoda naj bi predlagal sporazumno prekinitev sodelovanja.

Direktor Zdravstvenega doma Velenje Janko Šteharnik je svetu zavoda poslal prošnjo za izredno sejo, na kateri bi se pogovorili o sporazumni prekinitvi sodelovanja. Potem ko smo na N1 objavili neuradne informacije o Šteharnikovi prošnji, jih je direktor za STA potrdil.

74-letni pacient je po telefonu prosil zdravstveni dom, naj mu pošljejo reševalno vozilo in ga odpeljejo v bolnišnico, vendar ga je zdravnica zavrnila. Nato se je sam odpeljal proti zdravstvenemu domu, na poti pa umrl v svojem avtomobilu.

“Prevzeti odgovornost je najlažje, s tem pa nič ne rešimo, jo bom pa z veseljem prevzel in ukrepal, če je direktor kriv za situacijo, širše gledano,” je v petek, dva dni po smrti 74-letnika, dejal Šteharnik in javnost neprijetno presenetil zlasti s stavkom, da “nujna medicinska pomoč ni taksi služba”. Trdil je, da je bilo vse v skladu s pravili. Minister za zdravje pa je povedal: “Ne želim prejudicirati ničesar, a če te pacient v roku pol ure dvakrat pokliče, moraš vedeti, da nekaj ni v redu.” 

Čeprav je po informacijah N1 Šteharnikova odločitev tesno povezana s tragedijo v Velenju, ki se je zgodila prejšnjo sredo zgodaj zjutraj, Šteharnik v pismu članom sveta zavoda piše, da gre za posledico “razhajanj med mano in županom občine Velenje o razvoju in prihodnosti zdravstva v Velenju. In pogovori o spremembah potekajo že nekaj mesecev.”

Po naših neuradnih informacijah naj bi bil spor med Šteharnikom in velenjskim županom Petrom Dermolom povezan z razpisom za koncesije. Zaradi županovega domnevnega odlašanja s podelitvijo koncesij naj bi po nekaterih informacijah štirje zdravniki nehali delati v Velenju. Na občini so nam januarja zatrdili, da župan koncesij ni zadržal.

Vendar do danes ni kazalo, da bi se bil Šteharnik pripravljen umakniti sam. Še iz izjav, ki jih je dal v petek, po smrti 74-letnika, je bilo razumeti, da ne namerava oditi.

Janko Šteharnik odstopa
Posnetek zaslona

Po Šteharnikovih pojasnilih v petek se je tragedija zgodila, ker je dežurna zdravnica 74-letnika obravnavala kot nenujnega pacienta s kroničnimi bolečinami zaradi ledvičnih kamnov, imel pa je smrtno nevarno anevrizmo.

Ko je 74-letnik pripel v dežurno ambulanto ZD Velenje prvič, to je bilo v sredo ob štirih zjutraj, so mu dali protibolečinsko injekcijo in napotnico za pregled v bolnišnici. Vendar je kmalu po tem, ko je že prišel domov, spet poklical na 112, kjer so klic vezali v zdravstveni dom. Povedal naj bi jim, da bolečine niso izginile, da bruha, ter jih prosil, da ga z reševalnim vozilom v bolnišnico odpeljejo takoj. Ker ga je zdravnica videla kot nenujnega pacienta, mu reševalnega vozila niso poslali. Ponoči namreč ta vozila opravljajo samo nujne prevoze, nenujnih pa ne.

Zdravnica naj bi pacientu po telefonu dejala, naj spet sam pride v zdravstveni dom, pacient je sedel v svoj avtomobil, a na poti k zdravnici malo pred ZD Velenje v avtomobilu tudi umrl. Domnevni vzrok smrti je anevrizma.

Nadzor, ki bo opravljen, naj bi med drugim pokazal, ali je zdravnica vendarle storila napako, ker ni prepoznala smrtno nevernega stanja.

Dogodek odpira tudi vprašanja o organizaciji zdravstvenega sistema. Po Šteharnikovem mnenju se tragedija morda ne bi zgodila, če bi obstajal elektronski zdravstveni karton, tako da bi lahko vanj pogledali tudi dežurni zdravniki in ne samo izbrani splošni zdravniki pacientov. Vprašal se je tudi, ali so sploh smiselne dežurne službe v zdravstvenih domovih. Pacient, ki nujno medicinsko pomoč poišče v bolnišnici, je na boljšem, saj imajo tam tudi ponoči na voljo laboratorije, je pojasnil.

Minister je zatrdil, da nameravajo ta vprašanja nasloviti v prenovi sistema nujne medicinske pomoči, ki jo po njegovih besedah intenzivno pripravljajo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje