Janša: Kandidaturo smo vložili na predlog ameriških in evropskih zaveznikov

Slovenija 24. Maj 202315:54 13 komentarjev
Tanja Fajon in Janez Janša
Žiga Živulovič jr./ BOBO

Prvak SDS Janez Janša vztraja: Slovenija je kandidaturo za nestalno članico Varnostnega sveta Združenih narodov "vložila bolj ali manj na predlog ameriških in evropskih zaveznikov", zaradi ravnanja aktualne vlade pa pri zaveznikih izgublja kredibilnost.

“Moja opozorila lahko kvečjemu pomagajo naši kandidaturi, in to predvsem v smislu, da vladajoči ne ponavljajo streljanja v lastno koleno iz dneva v dan.” Tako je prvak SDS Janez Janša odgovoril na naše vprašanje, ali tviti, ki jih objavlja, ne škodijo slovenski kandidaturi za nestalno članico Varnostnega sveta Združenih narodov. Torej projektu, ki ga je zastavila njegova vlada.

Janša je namreč pred dnevi tvitnil, da je “Slovenija vložila kandidaturo za članico Varnostnega sveta ZN na izrecno prošnjo ameriških in evropskih zaveznikov v EU in Natu, ki nudijo slovenski diplomaciji vsestransko pomoč pri zagotavljanju podpore v Generalni skupščini ZN”.

Dodal je, da bo Slovenija sedež izgubila zgolj v primeru, če bodo nad nami obupali zavezniki. To pa bi se, tako Janša, lahko zgodilo zaradi “odkritih proruskih stališč” vladajočih in zaradi “odkritega spogledovanja s totalitarizmom Putinovega tipa, ki se kaže v čaščenju diktatorja, enopartijskega režima in ukinjanju dneva spomina na žrtve tega režima”.

Na Janševe navedbe se je na Twitterju nemudoma odzvala zunanja ministrica Tanja Fajon. Zapisala je, da je stranka SDS za škodovanje državi in zrušitev vlade pripravljena narediti prav vse. “Tudi povzročati škodo pri naši kandidaturi za nestalno članico Varnostnega sveta Združenih narodov.” Prav tako se je odzval koordinator Levice Luka Mesec. Obžaloval je, da prvak SDS celo tedaj, ko gre za zunanjepolitični interes države, govori vse tisto, kar nam v resnici države po svetu očitajo. To, da naj bi za našo kandidaturo stale ZDA, je argument, ki dejansko lahko zruši kandidaturo Slovenije, je opozoril Mesec.

Belorusija, ki je protikandidatka Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta ZN, namreč igra na karto, da je naša država marioneta Zahoda. Ministrica Tanja Fajon vztrajno odgovarja, da Slovenija ni marioneta nikogar in da samozavestno vodi svojo kandidaturo.

Janša je danes ponovil, da je Slovenija kandidaturo v času njegove vlade vložila bolj ali manj na predlog naših zaveznikov, ameriških in evropskih. “Ocenjevalo se je, da je Slovenija pod našo vlado kredibilna članica zavezništev, ki ima velike možnosti, da uspe pridobiti dvetretjinsko večino glasov v Generalni skupščini ZN. Aktivnosti, ki jih je Slovenija takrat zastavila, so šle z roko v roki z aktivnostmi, ki so jih zastavili naši zavezniki,” je poudaril Janša.

Dodal je, da naša država nima diplomatskih predstavništev v 130 članicah ZN (za izvolitev je namreč potrebnih 129 glasov), imajo pa diplomatska predstavništva in različne sporazume naši zavezniki. “To je bil projekt, ki uspe, če vanj ne verjamemo zgolj mi, ampak tudi zavezniki,” je navedel prvak SDS. Si pa Slovenija po Janševih besedah s početjem vladajočih pri zaveznikih zmanjšuje kredibilnost. Kot eno takšnih početij je ocenil včerajšnje glasovanje o deklaraciji o spominu na gladomor, množični poboj z lakoto v Ukrajini v letih 1932 in 1933. Poslanci Levice in tudi nekaj poslancev Svobode je namreč glasovalo proti tej deklaraciji, nekateri poslanci največje vladne stranke pa so se vzdržali. Med njimi predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič.

Varnostni svet ZN
PROFIMEDIA

Po Janševih navedbah sicer slovenska kandidatura za nestalno članico VS ZN še ni izgubljena. “Se pa zaradi omenjenih pomislekov na žalost govori o scenariju B,” je dejal. V ponedeljkovem tvitu je prvak SDS med drugim navedel, da lahko Slovenijo nadomesti celo država, ki ni še niti članica EU, ji pa “zavezniki bolj zaupajo kot neokomunistični vladi v Ljubljani”.

Janša je danes tudi izpostavil, da se vrstijo mednarodne obsodbe zaradi sklepa aktualne vlade, s katerim je ukinila nacionalni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja. “Nihče ne razume, da je v državi, ki je članica EU, zveze Nato, ki se bori za nestalno članstvo Varnostnega sveta ZN, sprejet tak barbarski sklep,” je dodal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje