Protestnica z Jesenic: Tudi 70 evrov za to, da te zebe, je enormen znesek

N1 video 26. Jan 202214:24 > 15:59 0 komentarjev

Pred jeseniško občino so se že drugo sredo zapored zbrali odjemalci daljinske toplote Enos OTE, ki so tako izrazili svoje nezadovoljstvo zaradi nesorazmernega dviga cen ogrevanja in po njihovem medlega odziva občine. Enos OTE je po pritisku občanov že novembra znižal ceno toplote za desetino, a prebivalci kljub temu dobivajo dvakrat višje položnice kot v lanski zimi.

Občina Jesenice ima trenutno najdražji sistem daljinskega ogrevanja v državi. Cene so se dvignile že v oktobru, ko večina Slovenije še ni občutila globalnih podražitev zemeljskega plina in elektrike. Ker občinski pogodbenik Enos ni zakupil dovolj plina, ki ga uporablja za proizvodnjo daljinske toplote, je zato moral tega kupovati po takrat že visokih tržnih cenah. Posledično so morali odjemalci za oktober plačati po dvakrat več kot lani.

Prebivalci del odgovornosti za podražitev pripisujejo občini, ki je leta 2014 s podjetjem Enos OTE podpisala koncesionarsko pogodbo za 25 let. Zaradi visokih cen želijo razdrtje koncesijske pogodbe, moti pa jih tudi, da naj občina ne bi komunicirala z njimi. Podjetje Enos OTE je na svoji spletni strani sicer podalo pojasnilo, da je cena toplote, kot omenjeno, v oktobru enormno poskočila in zato do umiritve nihanja cene toplote svetujejo varčno ogrevanje. Kot so še pojasnili, se bo cena po njihovih predvidevanjih umirila šele v spomladanskih mesecih tega leta.

Jeseničani so se tako še drugo sredo zapored odločili, da se podajo na ulice in izrazijo svoje nezadovoljstvo. Danes so zbirali tudi podpise za sklic zbora občanov na podlagi zakona o lokalni samoupravi in na podlagi statuta občine Jesenice. V pol ure jim je uspelo zbrati 50 podpisov, pričakujejo pa, da jih bo do konca dneva štirikrat toliko.

Protest na Jesenicah Protest na Jesenicah
N1
Protest na Jesenicah Protest na Jesenicah
N1
Protest na Jesenicah Protest na Jesenicah
N1
Protest pred občino Jesenice Protest pred občino Jesenice
N1

Že v slabih 15 minutah po začetku protesta se je zbralo več deset ljudi, ki so protestno prečkali prehod za pešce. Ob tem niso ničesar vzklikali, svojo jezo zaradi cen in neukrepanja občine pa so izražali mirno. Prav zaradi nezadovoljstva z neodzivanjem občine so se protestniki sprehodili tudi do tja.

Prisotnih je bilo tudi več policistov, ki so skrbeli za to, da je promet v bližnjem krožišču potekal nemoteno. Kot so povedali za N1, so bili tam, da bi poskrbeli za varnost in za to, da ni vroče krvi. Po približno 40 minutah se je protest tudi mirno zaključil.

Zakaj so protestniki jezni?

Župan Jesenic: Pomagamo lahko le najranljivejšim

Veliko kritik leti tudi na račun občine in s tem župana Jesenic Blaža Račiča. Ta pravi, da se trudijo po najboljših močeh, a da vpliva na oblikovanja cen ogrevanja na Jesenicah nimajo.

“Vemo, da so cene energentov na svetovnih trgih šle v nebo in glede na vse zaplete, ki se dogajajo med Rusijo in Ukrajino, lahko v prihodnje pričakujemo še dodatno zaostrovanje. Bojimo se, kaj na dolgi rok to pomeni. Na koncu se vse te stiske pokažejo v družinah naših občanov. Ne gledamo stran, želimo priti nasproti, ampak naše pristojnosti so zelo omejene,” je dejal za N1.

Da razume proteste, pravi, vidi jih kot legitimen izraz nezadovoljstva in stiske. “Ena izmed stvari, ki smo jih že napovedali, je, da bomo najranljivejšim priskočili na pomoč s tem, da jim zagotovimo dodatna sredstva z občinsko denarno pomočjo,” je dejal in dodal, da čeprav poskušajo pomagati, v rokah nimajo čarobne palčke.

Koncesijska pogodba leta 2014 je bila podpisana z dobrimi nameni, še razlaga župan Jesenic, a da takrat ni nihče pričakoval, da se bodo cene energentov na svetovnih trgih tako dvignile in se poznale na položnicah občanov.

“Mi lahko samo sodno prekinemo obstoječe koncesijsko razmerje, kar bi za seboj potegnilo sodne postopke in, bojimo se, tudi znatne stroške za občinski proračun. Tem sredstvom pa se enostavno ne moremo odreči, saj imamo toliko potreb na različnih področjih. Samo za subvencije za otroško varstvo občinski proračun zagotavlja 3 milijone, več kot milijon gre za domsko oskrbo starejših, za pomoč na domu … Enostavno si ne moremo privoščiti. Res lahko pomagamo samo najšibkejšim,” je še povedal Račič.

Menjava ponudnikov ni preprosta

Podražitve ogrevanja so to zimo doletele marsikaterega odjemalca. A jeseniški blokovski prebivalci po oktobrskem dvigu cen praktično niso mogli zamenjati ponudnika, saj je cel blok vezan na sistem daljinskega ogrevanja. Kot smo poročali, imajo v sistemsko obratovalnih navodilih zapisan 90-dnevni odpovedni rok, prekinitev pogodbe pa ni mogoča, če se za to odloči le en odjemalec v skupnem odjemu.

občina Jesenice
N1

Kot so nam še pojasnili, so se s pozivi k ukrepanju zoper proizvajalca, ki po njihovem neupravičeno in pretirano dviguje končno ceno, obrnili na infrastrukturno ministrstvo, tržni inšpektorat, Agencijo RS za energijo, a neuspešno.

Prihajajo energetski vavčerji

Ministrstvo za infrastrukturo Jerneja Vrtovca naj bi sicer pripravilo interventni zakon za blaženje posledic dvigov cen energentov. Med ukrepi naj bi bili, kot smo poročali, energetski vavčarji v višini med 100 in 150 evrov za 140 tisoč Slovencev ter znižanje dajatev na položnici za elektriko za vsa gospodinjstva. A kdaj gre predlog na vlado, ni jasno, s tem pa tudi ne, kdaj bodo položnice nižje in kdaj bodo tisti, ki visoke položnice težko plačajo, dobili pomoč države. Bojda se zatika zaradi negotovosti glede pomoči industriji oziroma podjetjem.

PREBERITE ŠE:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!