Urbanija Kaduncu predal osnutek pogodbe, novo srečanje konec tedna

Slovenija 02. Nov 202111:23 > 17:10 6 komentarjev
Kadunc in Urbanija
Vlada/TWITTER

Direktor vladnega urada za komuniciranje (Ukom) Uroš Urbanija se je danes srečal z v. d. direktorja Slovenske tiskovne agencija Igorjem Kaduncem in mu predal osnutek pogodbe za opravljanje javne službe. Kadunc bo še ta teden podal pripombe, nato pa sledi nov sestanek. Na družbenem omrežju Twitter je z objavo o plačah na STA razburil poslanec SDS Jože Tanko.

Z 31. oktobrom je vršilec dolžnosti direktorja STA postal Igor Kadunc. Prioriteta bo zagotoviti finančno stabilnost in obstoj STA, saj letos opravlja javno službo brez državnih sredstev, ki jih določa zakonodaja. STA javno službo brez plačila opravlja že več kot 300 dni, kar jo je pripeljalo na rob stečaja. K neodvisnosti in ustreznemu financiranju javnih storitev je večkrat pozvala tudi Evropska komisija.

Direktor Ukoma Uroš Urbanija je konec oktobra poslal vabilo Kaduncu na sestanek, ki je potekal danes. Po sestanku so z vlade sporočili, da je Urbanija predstavil in predal osnutek pogodbe med STA in Ukomom glede opravljanja javne službe, ki med drugim predvideva takojšnje izplačilo predujma v višini 845 tisoč evrov. STA bo pregledala pogodbo in podala pripombe, nato pa konec tedna sledi nov sestanek direktorjev.

V naslednjih dneh bodo intenzivno iskali rešitve

Sestanek je bil namenjen seznanitvi s stanjem na področju urejanja osnov za nemoteno delovanja STA do konca leta in za prihodnje leto, so po sestanku sporočili s STA.

“Obstajajo določeni različni pogledi, vendar bomo v naslednjih dneh intenzivno delali na tem, da se najde rešitve, tako za letošnje leto, še bolj pomembno pa za prihodnje leto, kjer ni posebnih okoliščin, ki jih je za letos prinesel sedmi protikoronski zakon. Ob vprašanjih, kjer še obstajajo razlike pri njihovem tolmačenju, se bo iskalo rešitve tudi z vključitvijo drugih mnenj,” je po srečanju z Urbanijo navedel Kadunc.

Kadunc je nato, po poročanju STA, v dodatni izjavi poudaril, da se bo dinamika pogovorov in usklajevanj povečala. “Mislim, da bi bilo narobe, če se ne bi intenzivno iskalo rešitve,” je dejal in opozoril, da morebitno umanjkanje dogovora o pogodbi za letos še “ne bo tak problem, ker je sedmi protikoronski zakon jasen, da pogodba za financiranje ni nujna”. Vendar pa je treba čim prej zakoličiti tudi, kakšni bodo odnosi v prihodnjem letu, saj smo v času, ko bo treba pripraviti poslovni načrt za prihodnje leto, je dejal. Ob tem je Kadunc optimističen, da zastoji v plačevanju, ki so nastali letos, niso taki, da se jih ne bi dalo premagati, če se bosta obe strani zavedali, da v Sloveniji potrebujemo agencijsko dejavnost, ki jo opravlja STA, in če vemo, da so sredstva za njeno javno službo že rezervirana v proračunu.

Kadunc ob tem ocenjuje, da je podpora javnosti lahko celo odločilna, če v določenem časovnem okviru situacija ne bo rešena. Po njegovih besedah namreč še vedno obstaja možnost, da se glede letošnjega financiranja STA in Ukom ne bosta uspela poenotiti in ne bo prišlo do sprostitve financiranja, ki bi omogočila normalno poslovanje STA. In ko nekateri očitajo, češ da STA tudi brez državnih sredstev še vedno deluje, Kadunc po pisanju STA pravi: “STA deluje tudi zaradi več kot 200.000 evrov, ki jih je javnost namenila STA v spomladanskem delu kampanje. Da to podporo imamo, je ključnega pomena, da bo STA delovala še naprej, kakor je zamišljeno, torej samostojno, strokovno in učinkovito.”

Veselinovič po več neuspešnih pogajanjih odstopil

Do zdaj so bila vsa pogajanja med STA in Ukomom neuspešna, zato je tudi odstopil dosedanji direktor STA Bojan Veselinovič.

Z novembrom je sicer pod okriljem Društva novinarjev Slovenije stekel drugi krog donacijske kampanje za pomoč STA, ki je že 306 dni brez plačila za opravljanje javne službe. V prvem krogu so spomladi s pomočjo donacij zbrali 274 tisoč evrov.

Poslanec Tanko razburil z objavo

Ob začetku drugega kroga pomoči se je s sporočilom na družbenem omrežju Twitter oglasil poslanec SDS Jože Tanko. Zapisal je, da se mu zdi STA finančni fenomen, saj so toliko časa brez prihodkov, zaposleni pa ob tem še vedno prejemajo plačo.

Pod njegovo objavo je sledil plaz zgražanj uporabnikov in pozivov k donaciji.

Zaposleni na STA na robu zmogljivosti

V Društvu novinarjev Slovenije izpostavljajo, da so kolegi na STA izčrpani, na robu zmogljivosti, skupaj s svojimi družinami v primežu negotovosti. Na njihove stiske že več mesecev opozarja tudi Sindikat novinarjev Slovenije, ki se tudi tokrat pridružuje podpori kampanji skupaj s številnimi drugimi prijatelji STA.

Vlada je sprva plačilo za opravljanje javne službe pogojevala z določeno dokumentacijo, pozneje pa med drugim s spremembo načina izvajanja in obračunavanja javne službe. Ker sredstva iz naslova državnega nadomestila za javno službo pomenijo približno polovico vseh letnih prihodkov, se je STA po iskanju rešitev s prodajo nekaj terjatev in donacijski kampanji znašla v resnih finančnih težavah in tako rekoč tik pred stečajem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje