V ljubljanskem UKC zaradi covida odsotnih okoli 600 zaposlenih

Koronavirus 25. Jan 202213:55 > 15:33 1 komentar
Jože Golobič
N1

Število okužb s koronavirusom že tretji teden močno narašča, po napovedih bi lahko ta teden dosegli vrh v številu novih okužb. Vrh sprejemov v bolnišnice še prihaja, kažejo projekcije. A so še vedno polne, hospitaliziranih je več kot 600 covidnih bolnikov. Zaradi izjemne nalezljivosti omikrona je vse več bolnikov, ki pridejo v bolnišnico zaradi drugih bolezni, a pri njih odkrijejo tudi okužbo s koronavirusom ali pa se okužijo v bolnišnici.

Situacija je tako kot v splošni populaciji resna tudi na kliničnem centru, je povedala vodja službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb Tatjana Mrvič.

V slovenskih bolnišnicah se danes zdravi 653 covidnih bolnikov, 130 jih potrebuje intenzivno nego. V ljubljanskem kliničnem centru trenutno zdravijo 220 bolnikov, ki so bili hospitalizirani zaradi covida. Ostali pozitivni bolniki pa so bili sprejeti zaradi drugega osnovnega stanja. “Z omikronom so se razmere popolnoma spremenile. Decembra so bolniki v bolnišnico prihajali zaradi covida. Zdaj pa pridejo v bolnišnico zaradi infarkta, možganske kapi ali druge bolezni, nato pa se ugotovi, da so pozitivni,” je povedala.

Največji je pritisk na interno kliniko in kirurške oddelke, kjer sprejemajo kronične bolnike in rešujejo akutne kirurške probleme. Oddelki se praviloma trudijo narediti najnujnejše, je dejala Mrvič. “Program obravnave karcinomskih bolnikov, ki potrebujejo akutno obravnavo, teče ves čas. Prav tako teče transplantacijska dejavnost, potekajo tudi operacije rakavih bolnikov. Kar mora biti narejeno, je narejeno, z velikimi napori ljudi,” je povedala.

Danes odsotnih okoli 600 zaposlenih

“Tudi naši zaposleni obolevajo,” je rekel generalni direktor Jože Golobič. Po dopoldanskih podatkih je s koronavirusom okuženih 489 zaposlenih v UKC Ljubljana, 105 jih je v karanteni. “Lahko, da je število že višje. Okoli 600 zaposlenih je danes odsotnih samo iz tega razloga,” je rekel Golobič. Od začetka leta je zbolelo več kot 1000 zaposlenih, je navedla Mrvič. Praviloma se okužijo se v domačem okolju.

“Dogaja se, da je razpored narejen ob 7. uri, in je ob 7.30 že obrnjen na glavo,” je povedal direktor. Zaposleni, ki so ravno končali z nočno izmeno, delovnik podaljšujejo, je orisal kadrovske težave.

Zaposlene v UKC skrbi tudi sezona gripe, ki se začenja. Za zdaj je bilo med otroci potrjenih 17 primerov. “Pričakovati je, da bo tudi gripa počasi udarila. To pomeni dodatne probleme,” je rekla.

Letos zabeležili več kot 140 vdorov koronavirusa

Od začetka leta so zabeležili več kot 140 vdorov koronavirusa, danes so zabeležili osem novih vdorov. “Težave imamo, ker bolniki zbolevajo na oddelkih,” je povedala Mrvič. V rdečih conah na oddelkih je nameščenih 65 bolnikov, ki niso bili sprejeti zaradi covida, je dejal Golobič.

Bolnikov, pri katerih okužbo s koronavirusom potrdijo naknadno, ne selijo v DTS, ki je namenjen obravnavi covidnih bolnikov, je pojasnil generalni direktor. “Za bolnike, ki morajo biti oskrbljeni zaradi primarne diagnoze, ki ni covid, je zagotovo bolje poskrbljeno na oddelkih. Seveda je treba vzpostaviti rdečo cono. Pri nas praktično ni kliničnega oddelka, ki ne bi imel vsaj ene izolacijske cone,” je rekel.

V preteklosti so te bolnike prevzemali, a zdaj ne zmorejo več zagotavljati najvišjega možnega nivoja zdravljenja primarne diagnoze. “V DTS, v hali s 46 posteljami, je izvajanje kemoterapije težje, kot je v izolacijski sobi na matičnem oddelku. Ne gre za to, da ne želimo prevzemati. Vsi smo na istem čolnu,” je povedal Golobič in dodal, da je prilagajanje potrebno tudi na kliničnih oddelkih.

“DTS ni primerno okolje za onkološke bolnike”

Onkološki inštitut je namreč v petek vzpostavil svojo rdečo cono. Ker je rdeče območje vzpostavljeno na kirurškem oddelku, so na onkologiji opozorili, da bodo morali zmanjševati onkološko dejavnost. Za zdaj ni bila odpovedana še nobena operacija, v nadaljnje pa bo potrebna zelo natančna triaža, so danes povedali na onkologiji.

Tudi klinični oddelki so se morali prilagoditi in oblikovati rdeče cone, onkologija pri tem ne more biti izjema, je povedal generalni direktor. Po njegovih besedah so v petek sprejeli še enega bolnika, nato pa so predlagali, da se rdeči oddelek uvede na onkološkem inštitutu.

“DTS ni primerna lokacija za onkološke bolnike,” je poudarila Mrvič. “Tam so bolniki, ki so kolonizirani z večkratno odpornimi bakterijami, ki imajo v osnovi kak drug infekt. Onkološki bolniki pa so zelo ranljivi,” je povedala. Dodala je, da tudi pri njih zdravijo onkološke bolnike. “A ko zmanjka postelj, jih zmanjka,” je povedala.

“Naša zaveza je, da bodo vsi bolniki deležni obravnave,” je povedal generalni direktor. Če je pri nekom diagnosticiran covid ob sprejemu ali med zdravljenjem, ni deležen slabše obravnave, je poudaril.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje