Katarski emir Al Tani na uradnem obisku v Sloveniji

Slovenija 16. Maj 202207:29 0 komentarjev
PROFIMEDIA

Katarski emir Tamim bin Hamad bin Khalifa Al Tani začenja uradni obisk v Sloveniji. Emir bo obiskal predsedniško palačo, kjer se bo udeležil zasebnega pogovora s predsednikom Borutom Pahorjem. Kasneje bosta voditelja vodila plenarne pogovore med delegacijama obeh držav o dvostranskem sodelovanju in aktualnem političnem dogajanju.

Emirja na obisku v Sloveniji spremlja številčna delegacija, v kateri so med drugim minister za zunanje zadeve, minister za finance ter minister za trgovino. Teme pogovorov bodo vključevale dvostransko sodelovanje in aktualno politično dogajanje, predvsem vojno v Ukrajini in razmere na Zahodnem Balkanu.

S katarskim emirjem se bo poleg Boruta Pahorja srečal tudi odhajajoči premier Janez Janša. Spregovorila bosta o bilateralnih odnosih, razmerah na Bližnjem vzhodu, Afganistanu, ruski invaziji na Ukrajino ter njenih posledicah na širšo mednarodno skupnost.

Pahor in Al Tani bosta skupaj obiskala tudi Muslimanski kulturni center Ljubljana, kjer bosta odkrila klop prijateljstva.

Tokratni obisk je priložnost za nadaljnjo krepitev sodelovanja na področju gospodarstva, predvsem za potrditev dogovorov na področju energetike s ciljem večje diverzifikacije dobave zemeljskega plina v Slovenijo.

Gospodarsko sodelovanje med državama je omejeno na blagovno menjavo, razvojni načrti Katarja v prihodnjih desetih letih pa predstavljajo poslovno priložnost tudi za slovenska podjetja in pristanišče.

V okviru obiska je predviden tudi podpis memoranduma o soglasju med javno agencijo za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije Spirit in katarsko državno investicijsko družbo Qatar Holding.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!