Katoličani in evangeličani obeležujejo veliki petek

Slovenija 07. Apr 202308:40 0 komentarjev
Krščanska cerkev
Žiga Živulović Jr./BOBO

Katoličani in evangeličani obeležujejo veliki petek. Kot je v navadi, v katoliških cerkvah danes ne bo maš, bodo pa potekala številna bogoslužja. V evangeličanskih cerkvah bo potekalo osrednje velikonočno bogoslužje.

V sklopu pričakovanja velike noči katoličani in evangeličani obeležujejo veliki petek, ko je po zapisih iz Svetega pisma Jezus trpel in umrl na križu.

V Katoliški cerkvi je na veliki petek, ko je po njihovem verovanju Kristus umrl na križu, dan žalovanja, zato na ta dan nimajo maš. V cerkvah potekajo le bogoslužja, čaščenje križa, s katerim obhajajo spomin na Jezusovo smrt. Hkrati ta dan velja strogi post, ko naj bi se verniki le enkrat do sitega najedli, ob tem pa naj ne bi uživali mesa.

Papež Frančišek bo popoldne v baziliki svetega Petra vodil bogoslužje Gospodovega trpljenja, zvečer pa bo v rimskem Koloseju vodil križev pot.

V evangeličanskih cerkvah bo na veliki petek zvečer potekalo osrednje velikonočno bogoslužje. Bogoslužje iz Moravskih Toplic, ki ga bo vodil Primož Kumin, bo na prvem programu prenašala Televizija Slovenija.

Pravoslavni verniki bodo letos veliko noč zaradi uporabe drugačnega koledarja praznovali 16. aprila.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!