Kje je zapadlo največ snega?

Slovenija 03. Dec 202110:15 > 10:29 0 komentarjev
Sneg
BOBO

V četrtek popoldan in v noči na petek je večji del osrednje Slovenije zajel sneg. Medtem ko je po nižinah zapadlo do pet centimetrov snega, so največjo pošiljko prejeli na Voglu, kjer ga je v zadnjih 24 urah zapadlo 43 centimetrov. Cesta čez prelaz Vršič je zaprta, policisti pa opozarjajo na nevarnost snežnih plazov v gorah.

Sneg je v prvem delu noči zajel večji del osrednje Slovenije, medtem ko je na Štajerskem in v Prekmurju deževalo.

Po nižinah je zapadlo do pet centimetrov snega, v krajih z nadmorsko višino nad 600 metri od pet do petnajst centimetrov.

V Ljubljani je ponoči zapadlo tri centimetre snega, v Kočevju dva in v Postojni centimeter, na Kredarici pa 27 centimetrov snega. Na Katarini nad Ljubljano je v zadnjih 24 urah zapadlo sedem centimetrov snega, na Vojskem 16 centimetrov, v Ratečah pa 18 centimetrov.

Največ snega zapadlo na Voglu

V zadnjih 24 urah je največ snega sicer zapadlo na Voglu, 43 centimetrov, je objavljeno na spletni strani Agencije RS za okolje (Arso).

Sneg
BOBO

V gorah nevarnost snežnih plazov

V gorah je nevarnost snežnih plazov, in sicer tretje stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Glavne težave predstavljajo napihan sneg, nov sneg in nihanje temperatur. Proženje je mogoče že pri manjši dodatni obremenitvi, predvsem na strmih pobočjih. Ob določenih razmerah je mogoče tudi spontano proženje velikih in v posameznih primerih tudi zelo velikih snežnih plazov, so sporočili s Policijske uprave (PU) Kranj.

Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1600 metri znatna, tretje stopnje, nižje pa večinoma zmerna, druge stopnje.

Na PU Kranj posebej opozarjajo, da je sneg močno povečal tveganje ob obisku gora, zato pozivajo k previdnosti in odgovornim odločitvam.

Nekaj podrtih dreves

Ponoči se je po državi podrlo več dreves, so sporočili z uprave za zaščito in reševanje.

Cesta čez prelaz Vršič je zaprta, obvezna uporaba verig pa je na prelazu Korensko sedlo na avstrijski strani, so objavili na spletni strani Prometnoinformacijskega centra za državne ceste.

V nedeljo nova pošiljka

Sneg lahko v severni Sloveniji spet pričakujemo v noči na nedeljo. V nedeljo bo dež od severa prehajal v sneg. V osrednji in južni Sloveniji bo najprej deževalo, popoldne in zvečer pa bo snežilo v večjem delu Slovenije, razen na Primorskem, je povedal dežurni meteorolog Brane Gregorčič.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!