Kmetijska ministrica obljubila pomoč, pospešila bi administrativne postopke

Slovenija 08. Avg 202315:19 1 komentar
Irena Šinko
Irena Šinko, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Z izrednimi posledicami poplav se soočajo tudi v kmetijskem sektorju. Danes se je ministrica za kmetijstvo Irena Šinko srečala s ključnimi deležniki kmetijskega gospodarstva, čebelarji in predstavniki živilskih podjetij, da bi skupaj poiskali ustrezne rešitve. Ministrica je med drugim udeležencem obljubila tudi spremembe zakona o kmetijstvu, s katerim bi olajšali in pospešili administrativne postopke v izrednih razmerah.

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko se je sestala s predstavniki Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, Sindikata kmetov Slovenije, Zveze slovenske podeželske mladine, Zveze kmetic Slovenije, Zadružne zveze Slovenije, Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS, Čebelarske zveze Slovenije, Slovenske zveze profesionalnih čebelarjev ter Združenja hribovskih in gorskih kmetij Slovenije.

Šink je zbrane informirala o predvidenih spremembah zakona o odpravi posledic naravnih nesreč, ki se nanašajo na kmetijski sektor. S predlagano novelo zakona se namreč spreminja možnost odškodnine za posevke, ki jih je možno zavarovati. V primerih, kjer je poškodovanost od 80- do 100-odstotna, bo v veljavi že zdaj vzpostavljen način ocenjevanja škod.

Ministrstvo si želi pospešiti postopke

Kljub temu da je predlog še v postopku sprejemanja, je ministrstvo za kmetijstvo na ministrstvo za obrambo že dalo pobudo za oceno škode, tako da bi se postopki začeli čim prej.

Predlog novele bodo sicer poslanci na izredni seji državnega zbora sprejemali v sredo.

Ministrica za kmetijstvo se je danes seznanila še z različnimi težavami in izzivi sektorja kmetijstva v dneh po poplavah. Ob tem je vpletenim obljubila pomoč. Ministrstvo bo z namenom administrativne poenostavitve predlagalo tudi spremembe zakona o kmetijstvu, in sicer v delu, ki se nanaša na institut višje sile.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje