Na seji Knovsa o delovanju in financiranju skrajno desnih gibanj

Slovenija 25. Avg 202107:18 > 12:29 komentar
Matjaž Nemec, predsednik Knovs
Žiga Živulović jr./Bobo

Knovs je začel sejo, na kateri za zaprtimi vrati seznanja z aktivnostmi nadzorovanih služb v zvezi z delovanjem skrajno desnih gibanj. Predsednik komisije Matjaž Nemec iz SD je na Twitterju sicer napovedal, da bodo predlagali odprtje seje za javnost, saj ima ta pravico vedeti za dognanja preiskovalnih novinarjev na to temo. Odločitev poslancev o tem še ni znana.

Po torkovih navedbah Matjaža Nemca na Twitterju poslanci na današnji seji komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) preverjajo, “kakšen je nadzor nad skrajno desnimi skupinami, s kom so povezane, kdo in zakaj jih financira”.

“Vprašanja so tako pomembna, da bom predlagal javno sejo. Upam, da bo koalicija to omogočila. Državljani imajo pravico vedeti, država pa mora ukrepati,” je navedel.

Obenem je napovedal, da bodo preiskovalni novinarji predstavili “dognanja o možnih povezavah” visokih vladnih predstavnikov in policije “z državno financiranimi neonacisti”.

Pri tem je v tvitu med drugim omenil državnega sekretarja na notranjem ministrstvu Franca Kanglerja, ki mu je v odgovoru očital, da zlorablja funkcijo Knovsa. “Preko predsedniške funkcije zlorabljate pooblastila in izvajate pritiske na policijo in ostale službe. Na vsako javno sejo bom prišel,” je napovedal.

Da se seja oziroma njen del odpre za javnost, morata s tem soglašati sicer vsaj dve tretjini navzočih članov.

Na sejo, ki jo je Nemec napovedal konec julija, so vabljeni tudi premier Janez Janša, državni sekretar za nacionalno varnost v kabinetu predsednika vlade Žan Mahnič, generalni direktor policije Anton Olaj in direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije Janez Stušek, je razvidno iz sklica seje. Kot smo izvedeli, pa sta se Janša in Mahnič opravičila.