Počivalškovi bi se pred volitvami združevali in povezovali

Slovenija 15. Sep 202106:00 > 09:50 5 komentarjev
Zdravko Počivalšek
Borut Živulovič/ BOBO

Na jutrišnjem kongresu SMC bodo predsedniku stranke Zdravku Počivalšku podelili mandat, da se dogovori o združitvi s stranko Alojza Kovšce, o povezavi z nekaterimi lokalnimi listami in sodelovanju v koaliciji Povežimo Slovenijo. Precej neobičajno pa je, da bo kongres potekal sredi tedna in da bo večji del zaprt za javnost.

“SMC ima danes zdravo jedro stranke v ljudeh, inovativne ideje, prodorno vizijo, uporabna znanja in ambiciozne cilje. Imamo vse, kar je potrebno, da kazalce javne podpore stranki obrnemo navzgor.” Tako je Zdravko Počivalšek zatrjeval na kongresu pred dvema letoma, ko je stopil na čelo stranke.

V času njegovega vodenja je SMC vstopila v Janševo vlado, zapustil jo je njen ustanovitelj Miro Cerar in številni drugi nekoč vidni člani, poslanska skupina se je prepolovila, javnomnenjska podpora stranki, ki je bila že pred dvema letoma pod parlamentarnim pragom, se je še znižala.

“Z javnomnenjskimi anketami se trenutno ne ukvarjamo, to bomo počeli zadnje tri mesece pred volitvami,” pred jutrišnjim kongresom SMC poudarja politični strateg Počivalškove stranke Sebastjan Jeretič. Dodaja, da je trenutno v ospredju njihovih prizadevanj prenova SMC, ki poteka v povezavi z gospodarstvom in lokalnimi političnimi silami.

Po Jeretičevih navedbah bo osrednja točka jutrišnjega kongresa podelitev mandata predsedniku stranke za dogovore o združevanju, povezovanju in sodelovanju SMC z drugimi strankami in listami. Tako je pred koncem leta predviden še en kongres, na katerem naj bi se Počivalškova stranka združila z Gospodarsko aktivno stranko (GAS), ki jo vodi predsednik državnega sveta Alojz Kovšca. Tedaj naj bi (združena) stranka tudi dobila novo ime. Preimenovanja SMC torej na jutrišnjem kongresu, kot je bilo najprej predvideno, ne bo.

Kakšno bo novo ime in kako si bosta Počivalšek in Kovšca v združeni stranki razdelila funkcije,  še ni dokončno določeno, nam je včeraj dejal Jeretič. O združevanju smo želeli povprašati tudi Kovšco, a nam je sporočil le, da bo zadeve komentiral po jutrišnjem kongresu SMC, ki se ga bo udeležil.

Borut Zivulovic/BOBO

Na združitvenem kongresu SMC in GAS konec leta bodo, kot napoveduje Jeretič, podpisali tudi pogodbe o povezovanju z nekaterimi lokalnimi strankami oziroma listami. Te naj bi na lokalni ravni ostale avtonomne, na državnem nivoju pa naj bi sklenile partnerstvo s SMC. Kot je mogoče slišati v Počivalškovi stranki, pogovori o povezovanju potekajo s celjskim županom Bojanom Šrotom pa z županom Ilirske Bistrice Emilom Rojcem … Spomnimo, da so slednjega zaradi “nespoštljive in žaljive komunikacije z novinarko” na začetku leta izključili iz SD.

Pred državnozborskimi volitvami pa naj bi prišlo še do dogovora o sodelovanju SMC, Podobnikove SLS, Čuševih Zelenih Slovenije in Kanglerjeve Nove ljudske stranke v koaliciji Povežimo Slovenijo in do oblikovanja skupne kandidatne liste. “Naš cilj je, da za volitve zberemo 88 najboljših kandidatov. Kar nekaj županov – predvsem tistih, ki občine vodijo že več mandatov – se želi preseliti v državno politiko,” nam je dejal Jeretič. O imenih je še skrivnosten.

Precejšen del kongresa bo zaprt za javnost

Medtem ko kongresi strank praviloma potekajo konec tedna, so ga v SMC tokrat sklicali za četrtek. “Tako smo se odločili, da bodo imeli ljudje prost vikend,” je navedel Počivalškov svetovalec. Nekateri naši sogovorniki iz SMC pa ocenjujejo, da je bil razlog za sklic kongresa sredi tedna pričakovanje vodstva stranke, da se ga bo tedaj udeležilo večje število članov, kot bi se ga v soboto. V SMC ni osamljeno razmišljanje, da bodo jutri dvorano v precejšnji meri napolnili tisti predstavniki stranke, ki  na ministrstvih zasedajo pomembnejša mesta.

Tokratni kongres bo očitno eden najkrajših – začel se bo namreč šele ob petih popoldne. Prav tako je dokaj neobičajno, da bodo velik del kongresa – od poročila predsednika stranke do razprave o programu in kadrih –  zaprli za javnost.

Povedna je tudi izbira lokacije kongresa – zbrali se bodo v dvorani Celjskega sejma v času, ko bo na sejmišču potekal Mednarodni obrtni sejem. “Želeli smo tudi simbolno pokazati, da se stranka oblikuje predvsem v političnega partnerja gospodarstva,” poudarja Jeretič. Nekateri naši sogovorniki pa so prepričani, da bo gospodarski minister skupno lokacijo izkoristil za to, da bo nekaj podjetnikov z obrtnega sejma pripeljal na kongres.

Borut Živulovič /BOBO

Po odgovore na vprašanja, koliko članov SMC naj bi jutri prišlo v Celje, predstavnike katerih strank so povabili na kongres in kateri podjetniki naj bi se jim pridružili, nas je Jeretič včeraj napotil h generalnemu sekretarju stranke Mihi Rebolju, ki je zadolžen za protokolarni del kongresa. Vendar odgovorov nismo prejeli. Namesto teh je Rebolj zapisal: “Najprej bi se želel zahvaliti za postavljena vprašanja in izkazan interes. Ob tej priložnosti bi vas prav zato lepo povabil na kongres stranke, na katerem sem prepričan, da boste prejeli odgovore na vsa zastavljena vprašanja.”

Od bleščeče zmage do velikega padca

Nastanek SMC so spremljala visoka pričakovanja javnosti. Dvorana na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, kjer je junija 2014 potekal ustanovni kongres stranke, je pokala po šivih. “Gremo na zmago,” je poudarjal ustanovitelj in predsednik SMC Miro Cerar. Mesec dni kasneje je stranka na državnozborskih volitvah dosegla rekordnih 36 poslanskih sedežev, Cerar je prevzel vodenje levosredinske vlade.

Podpora stranki pa je začela kmalu plahneti – visoki etični in moralni standardi, na katere je igrala SMC, so se izkazali kot precej spolzek teren. Svoje so prispevale še slabe kadrovske izbire, Cerarjeva neodločnost, koalicijske zdrahe … Na zadnjih parlamentarnih volitvah je SMC dobila 10 poslanskih mest in vstopila v Šarčevo vlado. Po katastrofalnem izkupičku na evropskih volitvah je septembra 2019 vodenje stranke prevzel gospodarski minister v Cerarjevi in Šarčevi vladi Zdravko Počivalšek.

Ko je Marjan Šarec odstopil s premierskega mesta, je SMC vstopila v Janševo koalicijo, Počivalšek pa je zopet postal minister za gospodarstvo. S pohvalnimi besedami na račun aktualne vlade ne skopari. “Janševa vlada je takšna, da je občasno resda čutiti nervozo zaradi različnih slogov komuniciranja, a je ta vlada hkrati najbolj operativna in uspešna od vseh treh,” je pred mesecem dni v intervjuju za Žurnal24 primerjal Cerarjevo, Šarčevo in Janševo vlado.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje