Kučan: Bitko za obnovo demokracije bo treba izbojevati doma

Slovenija 30. Okt 202113:07 > 13:32 14 komentarjev
Milan Kučan ob dnevu državnosti
Bobo

Volitve bodo odločale o povratku demokracije, je na spominski svečanosti ob 80. letnici upora domačinov proti okupatorju v krajevni skupnosti Šentjanž dejal nekdanji predsednik Milan Kučan, ki je bil tam slavnostni govornik. Strankam koalicije Kul sporoča, naj se ne zanašajo na podporo iz EU, ker se ta ubada s svojimi težavami, in naj se zavedajo, da naslednje volitve ne bodo običajne. Vladi pa je med drugim očital, da ji je uspelo, da "smo Slovenci danes med seboj skregani, celo sovražni".

“Razmere, v katerih živimo, zahtevajo, da znova jasno sporočimo, da se tudi danes nismo pripravljeni podrediti načinu vladanja sedanje oblasti, ki je Sloveniji tuj,” je danes na slovesnosti v Šentjanžu zelo ostro sporočil nekdanji predsednik Kučan. “Razveljavljanje ustave, razgradnja pravnega sistema, odrekanje vladavini prava in veljavi človekovih pravic, večanje socialnih razlik, sramotenje države, njeno smešenje v svetu, je v nasprotju s pričakovanji in odločitvami, s katerimi se je rodila naša država,” je dejal.

Po njegovem je “vse bolj jasno, da je soočenje z virusom tudi pretveza za povsem druge politične in ideološke cilje” in da “v marsičem postajamo zelo podobni državi, iz katere smo prav zaradi nasprotovanja takšni oblastniški mentaliteti in praksi pred tremi desetletji odšli”.

Vladi je tudi očital, da ji je uspelo, “da smo Slovenci danes med seboj skregani, celo sovražni”, ob tem pa dodal, da “še vedno ostajajo ljudje, ki so dovolj pogumni, da so se pripravljeni izpostaviti. Še obstajajo tudi neodvisna sodišča in tožilstva, ki varujejo načelo delitve oblasti, neodvisni mediji, ki preverjajo delovanje oblasti, nadzorne institucije, ki se še upirajo političnim pritiskom, in močna civilna družba, ki se glasno in s protesti upira zlorabam oblasti. Za avtokratsko vladanje sta ta politična energija in zavest moteča,” pravi Kučan.

Naslednje parlamentarne volitve ne bodo običajne pa Kučan sporoča zlasti opoziciji, ki jo poziva, naj se zaveda “velike odgovornosti, vsake stranke posebej in vseh skupaj”. Po njegovem bo namreč pomembno tudi, kako bo začrtana prihodnost države in družbe.

Opozicija mora, tako Kučan, “prepričati ljudi, da kljub tekmovanju med njimi vedo in zmorejo uresničiti drugačno prihodnost, spoštljivo in olikano”. Naivno bi se bilo pri tem zanašati na podporo EU, dodaja, saj se ta ukvarja s svojimi težavami. “Bitko za obnovo demokracije bo treba izbojevati doma,” še pravi in ne pušča dvoma, da naslednje volitve vidi kot volitve, na katerih se bo odločalo o “povratku demokracije”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje