Letošnji mednarodni dan gora posvečen ženskam

Slovenija 11. Dec 202207:37 1 komentar
Avanture
Profimedia

Današnji mednarodni dan gora so na Planinski zvezi Slovenije (PZS) posvetili ženskam. Njen slogan je namreč Ženske premikajo gore, ob čemer na zvezi izpostavljajo zavedanje in pomen trajnostnega gorskega razvoja in ohranitev ter odgovorno uporabo gorskih ekosistemov, je v poslanici ob mednarodnem dnevu zapisal podpredsednik PZS Miha Habjan.

Ženske po celem svetu imajo v gorskem svetu pomembno vlogo pri varovanju okolja in pri socialnem ter ekonomskem razvoju. Poleg tega, da so vodilne branilke narave, imajo glavno vlogo imajo tudi pri ohranjanju tradicij in kulturne dediščine, vendar pa so pri tem mnogokrat spregledane, je v poslanici opozoril Miha Habjan.

“Zaradi neenakopravnosti je status in potencial žensk mnogokrat premalo in nepravično izražen. Na dan praznovanja mednarodnega dneva gora imamo tako priložnost za razmislek o dvigu enakopravnosti številnih vlog žensk v gorskem svetu.”

V poslanici je izpostavil tudi pomen gora za človeka. Gore, s katerimi je pokrita četrtina planeta, predstavljajo človeku življenjski prostor, vir pitne vode in drugih naravnih virov, pomembne so tudi za številne rastlinske in živalske biotope. Ob čemer pa obiskovanje gora danes postaja množično oziroma zahaja človek v gore že do te mere, da je njegova prisotnost marsikje škodljiva. “Iskati ustrezna ravnovesja med številnimi interesi sodobnega človeka ter ohranjanja gorske narave bo postajal vse večji izziv,” je izpostavil v poslanici.

Pozval je tudi k odgovornemu in trajnostnemu vedenju v gorah. Čeprav v povezavi z gorskim svetom danes radi uporabljamo besedno zvezo trajnostni razvoj, se odgovornost začne in konča pri posamezniku, izpostavlja podpredsednik PZS. Človek je namreč tisti, ki si lahko izbira prave načine gorniškega udejstvovanja, na primer z izbiro gorskih tur, ki jim je dorasel, s tem, ko dosledno upošteva prepovedi gibanja zaradi vidikov varovanja narave, ali s tem, ko uporablja transportna sredstva tako, kot je predpisano, je naštel.

Za ohranjanje gora lahko človek stori največ s tem, da najprej spremeni sebe, ob čemer Habjan med drugim poudarja pomen zgledov oziroma vzgoje pravih in plemenitih vrednot pri mladih.

Mednarodni dan gora po celem svetu zaznamujemo 11. decembra, odkar ga je leta 2003 razglasila Generalna skupščina Združenih narodov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje