Levica pred vrhom koalicije pričakuje zeleno luč za nov stanovanjski model

Slovenija 31. Jan 202314:35 6 komentarjev

Pred sredinim vrhom koalicije so v Levici med drugim osredotočeni na stanovanjsko problematiko. Po besedah vodje poslanske skupine stranke Mateja T. Vatovca v stranki pričakujejo zeleno luč za model stanovanjske politike, ki bo presekal prakso, v kateri je "streha nad glavo tržna dobrina".

“Kot zadnjič gremo tudi na jutrišnji koalicijski vrh poslušat in govorit, poudariti svoja stališča,” je dan pred vnovičnim koalicijskim vrhom izpostavil Matej T. Vatovec, vodja poslanske skupine stranke Levica. Po njegovih besedah se bodo osredotočili na “vzpostavitev stanovanjske politike, pri kateri je cilj jasen in precej preprost: nadomestiti vrzel, ki je v zadnjih več kot dveh desetletjih predolgo zevala”.

Model, ki ga predlagajo na ministrstvu za solidarno prihodnost, naj bi zagotavljal stabilno gradnjo javnih najemnih stanovanj, vsaj dva tisoč na leto. Model bo, tako Vatovec, prav tako opravil z “negativnim trendom, pri katerem streha nad glavo postane tržna dobrina in predmet številnih špekulacij”. Kot je poudaril, je dom nekaj, kar mora zagotavljati država.

Preberite še: Minister Mesec ob novem družinskem zakoniku: Naredili smo velik korak naprej

Vatovec je spregovoril tudi o reformi enotnega plačnega sistema, ki mora postati “bolj pravičen”. “Ključ plačne reforme je ta, da se vzpostavi sistem, ki bo omogočil bolj pravično porazdelitev znotraj plačnega sistema,” je poudaril in spomnil, da je z rastjo minimalne plače skoraj tretjina plačnih razredov pod minimalno plačo. “To je ena od glavnih anomalij, ki jih moramo odpravljati.”

Po njegovih besedah je ključno, da prenovljeni plačni sistem ohrani dobre elemente enotnega plačnega sistema, koalicija pa mora razmisliti tudi o nadgradnji, ki bo omogočila, da se predstavniki delavcev z vlado več pogovarjajo na ravni panoge.

Po besedah Vatovca aneks h koalicijski pogodbi na sredinem koalicijskem vrhu še ne bo pripravljen. Koalicijski partnerji morajo namreč najprej obdelati vse ključne reforme, katerih osnutkih bodo podlaga za aneks.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje