Golob: Na evropski trg energentov je treba poseči še pred zimo

Slovenija 01. Sep 202215:27 > 19:06
Golob in Macron
Vlada Republike Slovenije/TWITTER

Na evropski trg energentov je treba poseči pred to zimo, da bi tako stabilizirali cene, je po pogovoru s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom dejal slovenski premier Robert Golob. Voditelja sta se dogovorila, da bosta državi sodelovali pri pripravi pobude na to temo.

Kot je povedal slovenski premier Robert Golob, sta se s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom pri temi energetike najdlje zadržala, pri čemer je bilo na mizi več predlogov, predvsem potreba po reformi evropskega energetskega trga, tako električnega kot plinskega. Poleg tega pa tudi zamejitev cen na veleprodajnih trgih. “Vsem je namen, da še pred to zimo posežemo na trg energentov v Evropi, da bi stabilizirali cene. Glede tega ni nobenega dvoma,” je povedal premier.

Napovedal je, da bosta državi skupaj pripravili pobudo za ukrepanje na evropski ravni. Predloge si bosta po današnjem pogovoru prihodnji teden izmenjali še v pisni obliki, da bi lahko ministri EU za energetiko o osnutku razpravljali že prihodnji teden na zasedanju v Bruslju in da bi lahko voditelji na oktobrskem vrhu tudi že potrjevali konkretne reforme. “Vse nas skrbijo cenovne razmere, zato bodo primarno pomembne reforme na cenovnem delu,” je dejal. To je pomembno tudi v luči zagotavljanja zadostnih količin plina, saj je pri tem pomembno, da ne pride do pomanjkanja energentov za proizvodnjo elektrike, je pojasnil.

Macron je že v izjavi pred srečanjem poudaril, da je treba pripraviti strukturno reformo trga elektrike na evropski ravni. “Mislim, da se strinjava o tem, da je treba hitro pripraviti strukturno reformo, da bi bolje nadzorovali cene energije na trgu, ki je postal popolnoma neuravnotežen, ter bolje ščitili našo industrijo in državljane,” je povedal Macron, ki je Goloba označil za strokovnjaka na tem področju.

V EU so v luči naraščajočih cen elektrike pozivi k ukrepanju na evropski ravni vse glasnejši. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je tako že napovedala, da bo v prihodnjih tednih komisija predstavila izreden poseg na trg elektrike, za začetek leta 2023 pa tudi strukturno reformo tega trga.

Voditelja Francije in Slovenije sta sicer danes govorila tudi o sodelovanju na področju jedrske energije. “Mi smo zelo zainteresirani, da bi na evropskem nivoju našli pravilno zavezništvo jedrskih držav, ki bi pripravilo neke vrste evropsko jedrsko rešitev, tudi na področju tehnologije,” je povedal.

Francija je v idealnem položaju, da je nosilka razvoja na tem področju, meni premier. Slovenija je zainteresirana, da se temu razvoju pridruži, je dejal. To je namreč edini način, da bi v doglednem času morda nekaj let prišli do odgovorov na vprašanja, ki zanimajo Slovenijo. To je, ali lahko postavimo nov blok jedrske elektrarne v roku, ki si ga bomo zadali, in s proračunom, ki si ga bomo zadali, je pojasnil Golob.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.