Med kandidati SD tudi novinar Blaž Zgaga

Slovenija 09. Feb 202220:23 > 20:50 10 komentarjev
Blaž Zgaga
Srdjan Živulović/BOBO

Socialni demokrati želijo na aprilskih državnozborskih volitvah predvsem okrepiti nabor kandidatov v Ljubljani. Tako bo na njihovi listi v prestolnici kandidiral tudi preiskovalni novinar Blaž Zgaga, znan predvsem po razkrivanju afere Patria.

Po naših informacijah bo na aprilskih državnozborskih volitvah na listi Socialnih demokratov (SD) kandidiral tudi preiskovalni novinar Blaž Zgaga. Kandidiral bo v Ljubljani.

Kot smo že poročali, bi radi v SD v slovenski prestolnici dosegli dober rezultat. Izkušnja z zadnjih državnozborskih volitev, ko jih je v Ljubljani premagala stranka Levica, je bila namreč precej boleča. Tako se bodo na listi SD v prestolnici pomerili tudi predsednica in podpredsednica stranke Tanja Fajon in Dominika Švarc Pipan, pa bivši evropski poslanec in nekdanji predsednik računskega sodišča Igor Šoltes, igralec, televizijski in radijski voditelj Jonas Žnidaršič, naj bi kandidiral na Vrhovcih …

Zgaga je svobodni preiskovalni novinar in član Mednarodnega konzorcija preiskovalnih novinarjev (ICIJ). Je soavtor trilogije V imenu države, ki preiskuje tihotapljenje orožja na Balkanu v devetdesetih letih. Pisal je za Delo in Večer, njegovi prispevki pa so bili objavljeni tudi v medijih The Guardian, The Observer, USA Today in EUobserver.

Leta 2007 je evropskim voditeljem in medijem napisal javno pismo o cenzuri v Sloveniji, še istega leta pa je bil med pobudniki peticije proti cenzuri, ki jo je podpisalo 571 slovenskih novinarjev. S tem si je pri premierju Janezu Janši prislužil ostre kritike.

Sodeloval je tudi pri razkrivanju afere Patria, ki je sprožilo več kazenskih preiskav in sojenj na Finskem, v Avstriji in Sloveniji.

Za svoje novinarsko delo je prejel več nagrad, med drugim je bil leta 2020 med 17 dobitniki nagrad nemškega medija Deutsche Welle za svobodo govora.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje