“Meščane bom pozval, naj na volitvah odgovorijo tistim, ki škodijo Ljubljani”

N1 video 09. Nov 202119:00 > 19:36 7 komentarjev
Zoran Janković
Borut Živulović/BOBO

Okoljsko ministrstvo Andreja Vizjaka je razveljavilo odlok za le šestmetrski odsek gradnje kanalizacije v Ljubljani. "To je manj kot 0,05 odstotka vseh cest v projektu, ki je vreden 111 milijonov evrov brez davka," pravi ljubljanski župan Zoran Janković, ki meni, da vlada oziroma predvsem SDS tako nagaja glavnemu mestu. "Če mene vprašate, bo treba vlado menjati."

“Vlada oziroma SDS se je očitno odločila z vsemi možnimi topovi spraviti na župana,” je na novinarski konferenci o aktualnem dogajanju dejal ljubljanski župan Zoran Janković.

Omenil je dva projekta. Prvi je evropski projekt gradnje 88 kilometrov kanalizacije po Ljubljani, ki se izvaja od leta 2013. Del tega projekta je gradnja 12-kilometrskega povezovalnega kanalizacijskega kanala C0 med Črnučami in Brodom. Po tem, ko je zgrajenih 10 kilometrov kanala, je ministrstvo za okolje občini razveljavilo pravnomočno gradbeno dovoljenje, problem pa je šestmetrski odsek te trase. “To je manj kot 0,05 odstotka celotne dolžine projekta, ki je vreden 111 milijonov evrov brez davka,” je dejal Janković.

Kot pravi, je Agencija RS za okolje dvakrat dejala, da presoja vplivov na okolje ni potrebna, zdaj, v tretje, pa jo zahtevajo. Meni, da se Slovenija s tem smeši. “Rok za dokončanje projekta je do konca septembra 2023, če ga zamudimo, nas lahko doleti kazen milijon evrov dnevno. Naloga vseh partnerjev je, da naredimo vse, kar je zakonito in mogoče, da projekt končamo.”

In konča: “Stanje je nerazumno, nedomišljeno, očitno so volitve pred vrati. Pozval bom meščanke in meščane, da se udeležijo volitev in pokažejo svoj odgovor tistim, ki delajo škodo glavnemu mestu.”

Černač ne podpiše pogodbe

Drugi projekt, ki ga omenja Janković, je kohezijski projekt gradnje kolesarske steze na Ižanski in Črnovaški cesti na ljubljanskem Barju.  Vodja vladne službe za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Zvonko Černač po besedah Jankovića ne želi podpisati pogodbe za evropsko sofinanciranje.

“To je edini od 72 projektov v zahodnoslovenski kohezijski regiji, za katerega ni podpisana pogodba. Medtem je podpisal pogodbe v nekaterih občinah, ki nimajo gradbenega dovoljenja in bodo morale denar vračati,” je dejal župan.

Meni, da želi Černač projekt, kljub temu da naj bi imel vsa potrebna soglasja in da že teče, premakniti v naslednjo perspektivo. S tem bi po njegovih besedah Ljubljano kaznoval. “Če mene vprašate, bo treba vlado menjati. Predvsem del SDS.”

Poziv k sprejemu lekarniške novele

Tretji primer, ki ga je navedel, pa je nasprotovanje NSi in SDS predlogu sprememb zakona o lekarniški dejavnosti, ki ga je vložila SMC. O predlogu zakona bo zaradi veta državnega sveta naslednji teden ponovno odločal Državni zbor (DZ).

Če bo sprejet, bo dovolil Lekarni Ljubljana obdržati lastništvo v LL Grosist. Janković je danes trdil, da bi padec zakona koristil zasebnima veledrogeristoma Salusu in Kemofarmaciji.

Vendar so tisti, ki predlogu nasprotujejo, prepričani, da bi sprejem zakona v drugem koraku koristil prav omenjenima zasebnikoma. Svarijo namreč, da bosta prek Ustavnega sodišča dosegla pravico, da sama ustanovita lekarne.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje