Ministrstva z “lastnim zgledom v boj proti medvrstniškemu nasilju”

Slovenija 10. Apr 202417:11 0 komentarjev
Tipkovnica, računalnik, digitalizacija
Denis Sadiković/N1

Predstavniki več ministrstev so v Ljubljani podpisali memorandum ter se zavezali, da bodo z lastnim zgledom krepili držo boja proti medvrstniškemu nasilju in sovražnemu govoru na spletu. Ministrstva so se zavezala tudi, da bodo sodelovala pri kampanji, ki jo bo v naslednjih treh letih pripravilo ministrstvo za digitalno preobrazbo.

Ob vse pogostejši pojavnosti in intenzivnosti medvrstniškega nasilja ter sovražnega govora na spletu so predstavniki pristojnih ministrstev v Ljubljani podpisali memorandum o soglasju glede izvajanja kontinuiranih aktivnosti za preprečevanje medvrstniškega nasilja in sovražnega govora na spletu.

Grožnja slovenskim šolam, ki se je nedavno pojavila na spletu, dokazuje, da je nasilje na spletu velik družbeni problem in ne zgolj benigen pojav, je ob podpisu memoranduma poudaril minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec. Izpostavil je del memoranduma, v katerem ministrstva poudarijo, da je ob zaznavi že najmanjših znakov spletnega nasilja treba ustrezno ukrepati, da se nasilje ne širi.

“Mi smo ob tem komentarju nasilje razširili povsod, v vsak kotiček naše države, v vsako učilnico, v vsako otroško sobo,” je dejal. “Mislim, da se iz tega primera moramo naučiti, kako ne ravnati,” je še komentiral. Na ministrstvu za notranje zadeve po besedah državne sekretarke Tine Heferle ob dogodkih, ki so se odvijali zadnje dni, razmišljajo, da bi na osnovne šole napotili več policistov z namenom večjega in širšega ozaveščanja o nevarnostih medvrstniškega nasilja in sovražnega govora na spletu. Na ministrstvu prav tako deluje medresorska skupina, ki med drugim obravnava tudi protokol obveščanja ob podobnih situacijah.

Memorandum so poleg Heferle in Mesca podpisali tudi ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh, minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda, državna sekretarka na ministrstvu za pravosodje Andreja Kokalj in državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Eva Vodnik.

V dokumentu so na ministrstvih izpostavili pomen ničelne tolerance do kakršnega koli nasilja tako v fizičnem kot tudi virtualnem svetu. Ob zaznavi že najmanjših znakov spletnega nasilja je treba ustrezno ukrepati, da se nasilje ne širi, poudarjajo. Aktivnosti za preprečevanje različnih pojavnih oblik nasilja ne smejo biti usmerjene samo na posledice oziroma dogodke, ko se je nasilje že zgodilo, temveč moramo kontinuirano izvajati ukrepe za ozaveščanje posameznikov o vzrokih in posledicah nasilja.

Na ministrstvu za digitalno preobrazbo so se zavezali, da bodo v sodelovanju s strokovnjaki vsako leto pripravili gradiva za ozaveščanje mladih, zaposlenih v vzgoji in izobraževanju in širše javnosti o pomenu in načinih boja proti medvrstniškemu nasilju in sovražnemu govoru na spletu. Ministrstvo za notranje zadeve in policija bosta preučila možnosti organizacije dodatnih obiskov policistov po šolah ter ozaveščanje mladih o problematiki na področju medvrstniškega nasilja in sovražnega govora na spletu.

otrok, telefon, sedenje, mobitel
Slika je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Na ministrstvu za pravosodje se zavezujejo, da bodo preučili zakonodajni okvir glede kaznivih dejanj, povezanih z medvrstniškim nasiljem na spletu. Medtem bodo na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje preučili možnosti organizacije dodatnih izobraževanj učiteljev in strokovnih sodelavcev za učinkovito sistematično prepoznavanje in
preprečevanje nasilja.

Ministrstvo za zdravje bo preučilo možnosti dodatnih ukrepov povezanih s skrbjo za duševno zdravje mladih, ki so žrtve medvrstniškega nasilja in sovražnega govora na spletu, je še zapisano v memorandumu. O medvrstniškem nasilju na spletu so pred podpisom memoranduma danes na šestih okroglih mizah po Sloveniji spregovorili strokovnjaki z različnih področij. Na ljubljanski so govorci izpostavili porast spletnega medvrstniškega nasilja, ki pa ga otroci še vedno pogosto sploh ne dojamejo kot nasilje. Poudarili so, da starši zaznajo veliko manj spletnega nasilja, kot pa ga zaznavajo mladi. Otroci se namreč na starše, ki spletnega prostora ne poznajo, pogosto ne obrnejo. Sogovorniki na okrogli mizi so izpostavili tudi pomen vzgoje z zgledom.

Aleš Bučar Ručman z mariborske fakultete za varnostne vede je izpostavil, da je področje medvrstniškega nasilja na spletu sicer slabo raziskano, vendar podatki vseeno kažejo na porast spletnega in upad fizičnega nasilja. “Moja špekulacija je, da se je nasilje preselilo v digitalni prostor,” je dodal. Delež prijav medvrstniškega dejanja se v zadnjem letu povečuje, je prepričan tudi kriminalist oddelka za splošno kriminaliteto na Policijski upravi Ljubljana Primož Podbelšek.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!