Ministrstvo napovedalo še tesnejše sodelovanje s covid-19 sledilnikom

Slovenija 15. Jul 202219:49 0 komentarjev
Sledilnik: rast potrjenih primerov, covid-19
N1

Ministrstvo za zdravje bo projektu covid-19 sledilnik, ki že dalj časa zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusa, še naprej pošiljalo vse relevantne podatke. Prav tako bodo s projektom še tesneje sodelovali, so napovedali.

Ministrstvo za zdravje je sporočilo, da bo v prihodnje še tesneje sodelovalo s projektom covid-19 sledilnik. Ministrstvo bo projektu, ki so ga označili za pomembnega, “še naprej pošiljalo vse relevantne podatke, kot so podatki glede števila hospitaliziranih in zmogljivostih zdravstvenega sistema oziroma bo nekatere podatke še okrepilo”.

Prejšnji teden je, spomnimo, ekipa covid-19 sledilnika na Twitterju opozorila, da je ministrstvo za zdravje “izrazilo pomisleke” o deljenju podatkov o hospitaliziranih covidnih bolnikih s sledilnikom. Ministrstvo se je na navedbo odzvalo in pojasnilo, da sta pri pošiljanju podatkov nastala napaka in nesporazum ter da bo podatke še naprej pošiljalo.

Dober teden dni po tem so se na pobudo ministrstva za zdravje danes sestali predstavniki ministrstva, Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), Nacionalne skupine za koordinacijo sprejemov in posteljnih kapacitet za covid bolnike v zdravstvenem sistemu (Nacionalna skupina) in predstavniki covid-19 sledilnika.

Kot so sporočili z ministrstva, bodo s pošiljanjem podatkov ne le nadaljevali, ampak so se prav tako dogovorili, da bodo posebno pozornost namenili kakovosti zbranih podatkov.

“Pravilno zbrani in ažurno ter transparentno objavljeni podatki so namreč po izkušnjah držav, kjer jim je virus uspelo najbolj zajeziti, kritičnega pomena za učinkovit odziv sistemov javnega zdravja. Šele tako objavljeni podatki so temelj za razumevanje dogajanja, aktivno samozaščitno ravnanje ljudi ter sprejemanje nujnosti ukrepov,” so še zapisali na ministrstvu. Spomnili so tudi, da projekt covid-19 sledilnik še zdaj zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!