Moška z območja Ljubljane zaradi ponarejanja denarja v pripor

Črna kronika 22. Maj 202414:11 0 komentarjev
Ponarejeni bankovci
Foto: PU Celje

Celjski kriminalisti so v sodelovanju z ljubljanskimi kolegi preiskali ponarejanje denarja, česar sta osumljena 48 in 50 let stara moška z območja Policijske uprave (PU) Ljubljana.

Po opravljenih hišnih preiskavah zaradi suma storitve sedmih kaznivih dejanj ponarejanja denarja jima je preiskovalni sodnik odredil pripor, so sporočili s Policijske uprave (PU) Celje.

Kot so danes sporočili s PU Celje, sta osumljena sta izvrševala kazniva dejanja tako, da sta si predhodno priskrbela večje število ponarejenih bankovcev za 200 evrov, ki sta jih nato kot pristne unovčevala na celjskem, mariborskem in ljubljanskem območju.

Največkrat sta z njimi plačala izdelke v kmetijskih zadrugah ali neposredno od prodajalcev kupovala prehranske izdelke ter druge stvari.

Na opisan način sta osumljena uspešno unovčila štiri bankovce, v enem primeru pa je ostalo pri poskusu, saj prodajalec bankovca ni sprejel.

Pri obeh je policija opravila hišni preiskavi. Našli in zasegli so še 45 ponarejenih bankovcev za 200 evrov, ki sta jih osumljena nameravala unovčiti.

Ob tej priložnosti policija opozarja na previdnost pri poslovanju z gotovino, nasploh pri višjih vsotah.

Občanom svetuje, naj bankovce dobro pogledajo, otipajo in obrnejo proti svetlobi, saj so ponaredki zaščitnih elementov tako opaznejši. Pozorni naj bodo na relief, saj ga ponaredki velikokrat nimajo.

Pri pregledu pristnega bankovca proti svetlobi sta vidna portretni vodni znak in varnostna nit, pri večjih vrednostih še portretno okence.

Pri nagibanju bankovca naprej in nazaj pa se na srebrnem traku opazi portret Evrope v prosojnem okencu, na zeleni številki pa svetlobni val, ki se premika navzgor in navzdol po številki.

Podrobnosti o zaščitnih elementih evrskih bankovcev so na voljo tudi na spletni strani Evropske centralne banke in na spletni strani Banke Slovenije.

“Če se vam zdijo bankovci sumljivi, o tem takoj obvestite policijo. Skušajte si zapomniti čim več informacij o tem, kdaj, kje in od koga ste bankovec prejeli. Te informacije so v nadaljevanju zelo koristne pri ugotavljanju storilcev kaznivega dejanja ponarejanja denarja oziroma drugih uradno pregonljivih kaznivih dejanj,” so še zapisali na PU Celje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!