N1 STUDIO: Kaj bo z ministrom Vizjakom in kdo hoče maršale v državnih podjetjih

N1 video 16. Nov 202116:58 > 18:14 3 komentarji

Vodji poslanskih skupin Nove Slovenije in Levice, Jožef Horvat in Jernej Tašner Vatovec, v soočenju za N1 STUDIO o vročih političnih razmerah.

Kaj pomenijo besede predsednika NSi Mateja Tonina, da Andrej Vizjak, pred 14 leti minister za gospodarstvo, zdaj pa minister za okolje nima več podpore NSi? Ali to pomeni, da bodo poslanci NSi na interpelaciji zoper ministra Vizjaka glasovali za njegov odhod? Kot je v današnji oddaji N1 STUDIO pojasnil vodja poslanske skupine NSI Jožef Horvat , “nihče iz Nove Slovenije, še najmanj pa predsednik, ni povedal, da bi poslanci glasovali za interpelacijo, se pravi za odhod ministra Vizjaka”. Poudaril je, da se strinjajo s tem, da je bil ministrov besednjak v pogovorih z Bojanom Petanom neprimeren, da mu odrekajo zaupanje, ki je zagotovo okrnjeno, da pa je treba počakati drugo stran, torej na Vizjakov odgovor na interpelacijo.

Matej Tašner Vatovec, vodja poslancev Levice, pa meni, da bi morala biti odločitev vsake poslanske skupine zelo jasna – za ali proti. Vzdržan glas po njegovem mnenju pomeni, da ministra še naprej podpirajo, saj minister pade le v primeru, če za interpelacijo glasuje 46 poslancev. “Za nas je minister Vizjak popolnoma neprimeren za nadaljevanje te funkcije, bi pa pričakoval nekaj več odločnosti tudi koalicijskih partnerjev, ko se zgodijo res tako ekscesni primeri,” je poudaril Vatovec.

Vizjak ima pravico, da se brani

Horvat pravi, da “Vizjakov besednjak ni bil dostojen. To so bile besede, a moramo gledati tudi dejanja,” pravi, a dodaja: “Če bom govoril, da bom po avtocesti vozil 200 km/h, me bo policist zaradi mojih besed kaznoval? Upam, da ne. Če bom pa dejansko kršil zakon, bom moral plačati tudi kazen.”

Koalicijski sestanek, ki bi moral biti danes, a so ga zaradi odsotnosti nekaterih preložili, po Horvatovih besedah ni predvideval pogovora o političnih posledicah afere Vizjak. Odločitev, ali bo minister Vizjak odstopil sam, pa je njegova, še pravi Horvat in dodaja, da pa je zaupanje zaradi Vizjakovih besed v posnetem pogovoru s Petanom okrnjeno.

Zrela politika bi morala reči dovolj

Levica je skupaj z LMŠ, SD in SAB interpelacijo zoper Vizjaka že vložila, poslanci naj bi jo obravnavali januarja, če Vizjak ne bo prej odstopil sam. Vatovec pravi, da ni problem samo afera Vizjak, pač pa tudi njegovo delo na položaju ministra za okolje; med drugim je Vizjak odločno izgubil referendum o noveli zakona o vodah. V objavljenih posnetkih Vizjak-Petan pa Vatovec vidi sporočilo, da “zakoni ne veljajo za nikogar več, vsak lahko dela, kar hoče.”

“To je tista točka, kjer bi morala zrela politika reči: dovolj je …” je poudaril Vatovec. Horvat pa, da bodo ob interpelaciji tehtali Vizjakovo delo v tem mandatu in da je Vizjak prvi minister v zgodovini Slovenije, ki se je ob infrastrukturnem in kmetijskem ministru začel ukvarjati z urejanjem področja geotermalne energije v Pomurju. “Če bomo našli kakšna njegova dejanja, ki kršijo zakon, bo naša odločitev popolnoma jasna, ampak bodimo toliko korektni, toliko fer, če smo ga napadli, če smo ga zdaj postavili na sodni stol, dajmo mu besedo, da bo tudi povedal. Ali ni to fer? Po našem mnenju je.”

Kdo bi zdaj rad maršale v državnih podjetjih?

Kadrovanje v energetiki je v teh dneh še ena tema, ki močno deli koalicijo in opozicijo. Slednja je zaradi tega včeraj sklicala nujno sejo komisije za nadzor javnih financ. Kot pravi Matej Tašner Vatovec, gledamo modus operandi vladajoče stranke in je podaljšek afere Vizjak – Petan, in sicer enkraten in hiter napad na vodilne pozicije v zaključkih vladnega mandata, za katerim je po njegovem načrt, kako vplivati oziroma ohraniti vpliv tudi po volitvah, in to ne glede na rezultat.

Ob tem je Vatovec spomnil na besede Toneta Krkoviča na nedavni tiskovni konferenci Roberta Goloba, ki mu poteče mandat na položaju predsednika uprave GEN-I. Krkovič, dolgoletni sopotnik Janeza Janše, je namreč povedal, da mu je menjavo Goloba napovedal Rok Snežič in najavil, da se bodo o tem pogovorili na kosilu z generalnim sekretarjem SDS Borutom Dolancem, kar sta Snežič in Dolanc zanikala. In ob tem resorni minister Jernej Vrtovec, ki je poleti napovedal menjave v energetskih podjetjih, zdaj pravi, da s temi dogodki nima nič, pravi Vatovec, Horvat pa odgovarja, da je bilo slovo nekaterih pričakovano, saj so jim potekli mandati in da torej ne gre za rušenje, pač pa za neimenovanje v ponovni mandat. “Kdo zdaj pravi, da moramo imeti tudi mi v tem času, v državnih podjetjih, neke državne maršale,” je Vatovca nato izzval Horvat.

Dokler so državna podjetja, bo tudi kadrovanje

Na vprašanje, ali je minister Jernej Vrtovec vnaprej vedel, da Robert Golob ne bo dobil novega mandata, ko je to dal vedeti tudi javno, je Horvat odgovoril, da se zadeva pri Golobu še ni razpletla, ker tudi SDH opozarja na nepregledne lastniške strukture GEN-I. “Politično kadrovanje bo vedno in tukaj bo, vse dokler bomo imeli državna podjetja, le da bodo očitki enkrat z ene drugič z druge strani. Treba je torej premisliti, katera podjetja so še v državni lasti, pa bi jih bilo morda smiselno privatizirati. Ko bomo vse nacionalizirali, za kar se zavzema poslanec Kordiš, pa bo to potem sploh politično kadrovanje, ker bi v takšnem primeru tako in tako lahko kadrovala samo vlada in parlament,” je še Vatovcu dejal Horvat.

Ob tem je dodal, da so bili ljudje, o katerih se v energetiki te dni največ govori, “eminentni politični funkcionarji levega političnega spektra”, in se vprašal, ali morda ne obstajajo tudi boljši menedžerji za vodenje energetskih podjetij. Matej Tašner  Vatovec je Horvatu odgovoril, da iskanje novih kadrov ni sporno, da pa so sporni načini menjave starih, kar naj bi kazalo na poskuse vlade, da si pred koncem mandata na pomembne položaje postavi svoje ljudi.

Časovno naključje

Jožef Horvat poudarja, da gre za “časovno naključje”, saj se mandat Robertu Golobu izteka. O tem, da je dosedanjemu predsedniku uprave Elektra Ljubljana Andreju Ribiču dogovor o njegovem predčasnem odhodu s položaja v poslanski pisarni stranke SDS v parlamentu predstavil generalni sekretar SDS Borut Dolanc, pa je Horvat dejal: “V moji poslanski pisarni podobnih sestankov nikoli ni bilo in jih ne bo.” Samo nadzorniki vedo, kaj se je zares dogajalo in zakaj so se zgodile menjave na čelu energetskih podjetij, je še dodal. A Vatovec je pripomnil, da so prav nadzorniki v državnih podjetjih praviloma blizu vladajoči politiki ter da po njegovem mnenju ni naključij. Opozoril je tudi na to, da je predsednik uprave Darsa nekdanji podpredsednik NSi Valentin Hajdinjak, a Horvat pravi, da je Hajdinjak eden najbolj sposobnih menedžerjev in da tudi novega predsednika nadzornega sveta Elektra Ljubljana, ki je krivdno razrešil Andreja Ribiča, Božidarja Godnjavca iz kabineta infrastrukturnega ministra Jerneja Vrtovca ne pozna.

V naslednjih dneh bodo poslanci odločali o dveh interpelacijah – zoper ministrico Simono Kustec in ministra Marjana Dikaučiča, ki prav v teh dneh ureja plačilo komunalnega prispevka za svojo zasebno hišo v občini Šentjur, ki ga ni plačal skoraj tri leta, da bi si rešil ministrski položaj. Koalicija bo oba ministra branila. Po oceni opozicije nista več primerna za nadaljnje opravljanje ministrskega dela, a medtem ko bo Simona Kustec interpelacijo verjetno udobno prestala, je v primeru Dikaučiča zaradi sodne preiskave, ki teče zoper njega, in komunalnega prispevka bolj tesno. Da bo interpelacija zoper Dikaučiča uspela, so namreč javno ocenili poslanci DeSUS, ki so lahko jeziček na tehtnici, a se bodo o tem tik pred interpelacijo še pogovorili.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje