N1 STUDIO: Brglez meni, da je z Janševimi zapisi konec slovenskega predsedovanja

N1 video 15. Okt 202115:29 > 21:55 7 komentarjev
N1 STUDIO
N1

Slovenski premier Janez Janša je s svojimi zapisi na Twitterju poskrbel za novo razburjenje na evropskem političnem parketu. Zapletel se je v besedni dvoboj z več evropskimi predstavniki. O tem sta v N1 STUDIO govorila evropski poslanec Milan Brglez in vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović. Predstavniki koalicijskih SDS, NSi in SMC danes te teme kljub vabilu tudi v naš studio ne komentirajo, prav tako ne evropska poslanca SDS Romana Tomc, ki je bila tudi članica delegacije Evropskega parlamenta, in Milan Zver.

V Sloveniji se je ta teden na obisku mudila delegacija odbora Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve pod vodstvom Sophie in ‘t Veld. Ta je po končanem obisku dejala, da je spodbudna ugotovitev, da javne institucije v državi delujejo. Opozorila pa je na ton razprave in polarizacijo družbe ter ob tem dodala, da bodo spremljanje stanja nadaljevali.

Obisk pa so zasenčila besna Twitter sporočila predsednika vlade Janeza Janše, ki je delegacijo sam vabil v Slovenijo, na koncu pa se z njimi ni sestal. Prav tako ne ministra za kulturo in pravosodje. Janša je člane delegacije spraševal, kdo so, označeval jih je tudi za Sorosove lutke, kar je sprožilo ostre odzive Evropske komisije, predsednika Evropskega parlamenta in Evropskega sveta, pa tudi nizozemskega premierja, ki je njegove tvite označil za neokusne. Prihajajo tudi opozorila, da v EU ni prostora za antisemitizem.

“Noben politik ne žrtvuje svoje države za zmago na volitvah”

“Prve reakcije so bila vprašanja, kaj sploh to pomeni. Rekel sem jim, da nimam pojasnila. Nemogoče je pričakovati, da bomo pri kakšni pomembni stvari pri predsedovanju še prišli kamorkoli. Nekdo, ki predseduje Svetu EU, se ne sme tako nespodobno obnašati do drugih organov. Za to ni opravičila. Noben politik ne žrtvuje svoje države za zmago na prihodnjih volitvah,” je o prvih mnenjih evropskih kolegov dejal Milan Brglez.

“Za zdaj trpijo le diplomati, lahko pa bodo v prihodnosti tudi ljudje,” je povedal o posledicah Janševih dejanj.

Konec slovenskega predsedovanja?

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je izpostavil preostali dve koalicijski stranki NSi in SMC, ki kljub potezam premierja ostajajo v koaliciji. “Na te stranke gledam kot na stranke, ki nimajo hrbtenice. Za to ni opravičila in jasno je, da bodo ostale v vladi. S tem dejanjem je slovenskega evropskega predsedovanja konec,” meni Golubović.

“Skregal se je z vsemi. Ne spomnim se, kdaj je nazadnje evropska država poklicala na zagovor veleposlanika druge evropske države,” je izpostavil.

“Država je 30 let gradila svoj mednarodni ugled”

Janša je včeraj zbrisal dva tvita. Naprej tvit o protestih, kjer je objavil staro sliko in nato še hobotnico o Sorosu in povezavah z evropskimi politiki.

“To še ne pomeni, da se je opravičil. Ponovno je škodoval Sloveniji in vsem prebivalkam ter prebivalcem. Država je 30 let gradila svoj mednarodni ugled in potem pride predsednik vlade, ki se povsem iracionalno skrega z vsemi in sproži škandal mednarodnih razsežnosti. V resnih državah bi ena od koalicijskih strank zapustila vlado,” je dejal Golubović.

Štiri opozicijske stranke so sicer napovedale pogovore o svojih odzivih. “Ne gre le za nas, ampak za ugled Slovenije v Evropi,” je dodal Golubović. Predlog, da bi izključili koalicijsko SMC iz evropske skupine Alde, bodo podprli, je napovedal.

Golubović pozval NSi, naj izstopi iz koalicije

Golubović je o morebitnih predčasnih volitvah dejal, da bo koalicijski četverček preveril, ali imajo skupno 46 glasov. “Preverili bomo, če lahko zberemo 46 glasov. Če kdo želi dobro za državo, jih pozivam, naj se pridruži in podpre konstruktivno nezaupnico. Pozivam NSi, da izstopi iz koalicije,” je dejal.

Celotno oddajo N1 STUDIO si lahko ogledate tukaj:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje