Sophie in ‘t Veld: Najbolj nas skrbi ton javne razprave in polarizacija družbe

Slovenija 15. Okt 202114:27 > 18:40 5 komentarjev
tiskovka
n1

Vodja delegacije odbora Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve Sophie in 't Veld je po koncu misije v Sloveniji, v okviru katere se je srečala s s predstavniki medijev, nevladnih organizacij ter uradnih institucij, povedala, da je spodbudna ugotovitev to, da javne institucije v državi delujejo. Opozorila pa je na ton razprave in polarizacijo družbe ter ob tem dodala, da bodo spremljanje oziroma monitoring stanja nadaljevali.

Misija Evropskega parlamenta za ugotavljanje dejstev je od srede naprej v Sloveniji, razlog za obisk pa je bilo preverjanje stanja na področju pravne države, svobode medijev in boja proti korupciji. Osemčlanska delegacija z vodjo Sophie in ‘t Veld na čelu se je sestala z vrhovno državno tožilko in nekdanjo predsednico društva tožilcev Slovenije, z uradniki ministrstva za pravosodje ter predsedniki ustavnega sodišča, računskega sodišča in protikorupcijske komisije.

Srečanja z Janšo ni dočakala

Čeprav je in ‘t Veld izrazila željo po srečanju s predsednikom vlade Janezom Janšo, ki jih je tudi pozval, naj pridejo v Slovenijo, tega srečanja na koncu ni bilo. Še več, premier se je zapletel tudi v besedni dvoboj z evroposlanci in drugimi evropskimi predstavniki, tudi z nizozemskim premierjem Markom Ruttejem. Na to se je ostro odzvala opozicija, kritična pa sta bila tudi Janševa koalicijska partnerja Zdravko Počivalšek in Matej Tonin.

Sophie in’ t Veld je na novinarski konferenci po koncu misije uvodoma povedala, da je šlo za misijo s področja demokracije, vladavine prava in človekovih pravic: “Gre za spremljanje, monitoring. Nismo sodišče ali tribunal, gre namreč za kontinuirano spremljanje stanje. Veste, kakšni so razlogi za ta obisk – imeli smo že nekaj srečanj preko spleta, saj je bilo pred tem zaradi pandemije nemogoče potovati. Zadeva se je začela že veliko prej, saj so obstajali pomisleki glede pluralizma medijev, imeli pa smo tudi nekaj izmenjav s premierjem in kulturnim ministrom. Želeli smo se sestati s predsednikom vlade in nekaterimi ministri, a žal niso bili na voljo. V prihodnosti upamo na to srečanje, saj bi bilo zelo pomembno, da slišimo njihova stališča.”

Povedala je, da so se kljub temu uspeli srečati z zelo širokim naborom predstavnikov. “Vrnili se bomo v Bruselj in začeli pisati poročilo. Vse, kar povem zdaj, je preliminarne narave. Javne institucije in javni organi delujejo, to je tisto, kar nas opogumlja. Najbolj nas skrbi ton javne razprave. /…/ Skrbi nas financiranje Slovenske tiskovne agencije, kar je po našem mnenju vprašanje, ki ga je treba čim prej razrešiti. Po sodbi sodišča se ne sme čakati tako dolgo, da bo STA že v stečaju. Zaskrbljeni smo tudi glede zamud pri imenovanju delegiranih evropskih tožilcev in tožilcev na slovenski nacionalni ravni. Vidimo tudi, da je sovražni govor in zelo razgreta razprava nekaj, kar se sprevrže v zastrahovanje, kar vodi tudi v tožbe glede razžalitev. Krepi se pritisk na javne organe, na medije, na novinarje, kar lahko privede do ozračja, v katerem mediji in demokratične ustanove ne funkcionirajo več na ustrezen način.”

“Na nas je naredila vtis tudi raven polarizacije, kot da je prebivalstvo razdeljeno na dva tabora. Samo ena je Slovenija, samo en je slovenski narod. Mogoče imajo različne poglede, si niso všeč, to je normalno. Menim, da je ton razprave nekaj, kar ni neškodljivo, kar ni nedolžno. To lahko privede v erozijo zaupanja v javne ustanove. Jasno pa moram povedati, da še nismo tam,” je opozorila Sophie in ‘t Veld.

Večkrat omenila, da obstajata dve Sloveniji

Dodala je še, da se poraja vprašanje, ali je smiselno v tej fazi epidemije še naprej vladati z odloki. Pristojne je še enkrat pozvala k takojšnji ureditvi vprašanja glede STA in k imenovanju evropskih delegiranih tožilcev. “Obstaja tudi nujna potreba po zakonodajnih reformah, na primer zakona o medijih. Misliti, da so se problemi začeli pred letom in pol, ni prav, problemi so se začeli že prej. Ampak številni ugotavljajo, da zdaj prihaja do jasne intenzifikacije problematičnih zadev.” Večkrat skozi novinarsko konferenco je poudarila, da je ideja o tem, da obstajata dve Sloveniji, razdeljeni Sloveniji, nesprejemljiva.

Na vprašanje novinarja, zakaj ministrstvu za kulturo (MK) niso dovolili, da pogovor snemajo, je dejala, da so na MK prosili za kopijo posnetkov, ne za snemanje. A oni teh srečanj ne snemajo, saj potekajo za zaprtimi vrati. “Na tak način pač delamo kot skupina. Večina srečanj poteka za zaprtimi vrati. Rekli smo ne, ker ne želimo delati izjem. Ne snemamo, sami delamo zapiske. To ne bi smela biti ovira za srečanje. Tu gre za izmenjavo mnenj, ne za sodišče. Gre za nesrečen dogodek, upam, da se bomo v prihodnosti uspeli srečati.”

“Verjamem, da imamo dovolj dober razlog za to, da spremljanje nadaljujemo. Nekateri mislijo, da to pomeni, da ste zdaj nečesa obtoženi. Ne, mi misije izvajamo tudi v drugih državah, Belgiji, Španiji, na podlagi nekaterih opozoril in pomislekov,” je še poudarila vodja misije.

“Če si na oblasti, imaš poseben odgovornost za ton razprave. Krepiti moraš zaupanje v javne institucije, ne pa ga šibiti. Če napadeš posameznika, ga napadeš s položaja moči. Tega se je treba vedno zavedati. Posebnega komentarja glede Twitter izmenjave mnenj pa nimam,” je na novinarsko vprašanje odgovorila in’ t Veld.

Evroposlanka Romana Tomc
Bobo

Tomc: Bistveno sporočilo misije je, da institucije v Sloveniji delujejo dobro

Bistveno sporočilo misije skupine Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije, vladavine prava in temeljnih pravic (DRFMG) je, da institucije v Sloveniji delujejo dobro in da se s takšnimi ali podobnimi težavami soočajo v vseh državah EU, je ob zaključku misije na Twitterju zapisala evropska poslanka Romana Tomc, tudi članica misije.

Dodala je, da na misiji ni bilo ugotovljenih pomembnejših sistemskih kršitev slovenske vlade, ki bi zahtevale ukrepanje Evropske komisije ali Evropskega parlamenta, kar da je jasno povedala tudi vodja skupine evropskih poslancev Sophie in ‘t Veld.

Tomčeva je v misiji sodelovala kot evropska poslanka iz vrst desnosredinske EPP. Med drugim je še zapisala, da so člani delegacije izvedeli veliko, vendar da kljub temu niso dobili povsem celovite slike.

Pred novinarsko konferenco o misiji Evropskega parlamenta je pred Hišo Evrope potekal manjši shod v podporo vladavini prava.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje