Nizozemska presegla rekord v sestavljanju vlade, od volitev minilo že 226 dni

Slovenija 29. Okt 202109:11 > 10:40 1 komentar
Nizozemski premier Mark Rutte
Johanna Geron/REUTERS

Pogovori o oblikovanju nizozemske vlade so danes postali najdaljši do zdaj. Od volitev, ki so bile 17. marca, je minilo kar 226 dni. Prinesle so razdrobljeno politično pokrajino, zaradi česar so stranke bolj kot kdajkoli bile naklonjene kompromisu.

Sestavljanje koalicije na Nizozemskem pogosto traja mesece, vendar so bili letošnji povolilni pogovori še posebej dolgi. Strankam se več mesecev ni uspelo dogovoriti, kdo bo sedel za pogajalsko mizo. Pereča vprašanja, kot so podnebne spremembe, zdravstvo in napetosti na nepremičninskem trgu, pa so ostala nedotaknjena, poroča Reuters.

“To je izjemno,” je dejala politična zgodovinarka in strokovnjakinja za oblikovanje kabineta Carla van Baalen. “Nikoli še nismo bili v situaciji, ko mesece po volitvah še ni bilo pravih pogovorov.”

Pogovori zamrli kmalu po volitvah

Pogovori so zamrli kmalu po volitvah. Stranke so poskušale popraviti odnose po tem, ko so 2. aprila glasovali o nezaupnici premierju Marku Rutteju. Ker so propadla prizadevanja, da bi za pogajalsko mizo pritegnili druge stranke, se je koalicija, ki na Nizozemskem vlada od leta 2017, prejšnji mesec dogovorila, da poskuša podaljšati svojo vladavino. Od takrat iz Nizozemske niso poročali o pravem napredku.

Negotovost zaradi zapletov pri oblikovanju vlade ni škodila nizozemskemu gospodarstvu. Po epidemiji covida-19 si je dobro opomoglo, ponaša se z eno najmočnejših stopenj rasti v Evropi. Dolgoročne težave ostajajo na stranskem tiru. “Rešujejo se zgolj nujne zadeve, kot so ukrepi za omejevanje širjenja koronavirusa,” je povedala van Baalen.

Na marčevskih volitvah je zmagala konservativna stranka VVD, ki jo vodi Rutte. Stranka je zbrala 22 odstotkov glasov in za vladanje potrebuje podporo vsaj treh manjših strank. Pričakovalo se je, da se bodo voditelji dogovorili med umikom, ki se je začel v sredo. Vendar je dal Rutte jasno vedeti, da kompromisa še vedno ni na vidiku.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje